Gazdaság 2016. január 15. 13:20 Forrás: portfolio.hu

Lehet 300 forintnál is olcsóbb a benzin

Lehet 300 forintnál is olcsóbb a benzin
Minden egydolláros olajárcsökkentés literenként 5-6 forinttal viheti lejjebb a benzin árát, a korlátot csak a magas hazai adó meg az erősebb dollár jelentheti.

Az év eleje óta több mint 10 százalékkal esett az olaj ára, a napokban az amerikai irányadó olajfajta, a WTI már a 30 dolláros lélektani szint alá került. A zuhanást látva, több nagy elemzőház is csökkentette olajár-előrejelzését, köztük a Barclays, a Macquarie, a Bank of America Merrill Lynch, a Societe Generale és a Standard Chartered hétfőn vágta vissza a 2016-os évi előrejelzéseit.

Néhányan egészen extrém jóslatokkal álltak elő, a legnagyobbak közül a Goldman Sachs, a Citigroup és a Morgan Stanley szerint is elérhetjük a 20 dolláros szinteket is az idén. A legpesszimistább rövid távú prognózist eddig a brit Standard Chartered adta, a ház 10 dolláros árat is elképzelhetőnek tart. Meglátásuk szerint ugyanis az áresést nem a fundamentumok vezérlik, hanem elsősorban a tőkepiaci hangulat és a globális portfóliótőke-áramlások. Az olaj legutóbb 1996–1998 között volt 10 dollár körül, az ázsiai válság idején.

Ha azzal számolunk, hogy a Brent árfolyama a mostani 30 dollár körüli szintekről 20 dollárig esik, és a forint árfolyama a dollárhoz képest nem változik, akkor a korábbi üzemanyagár-döntések tapasztalatai alapján további 50–66 forintos áresés is elképzelhető a 95-ös benzin bruttó kiskereskedelmi árában. Ez azt jelenti, hogy a benzinár 260 forint körül lenne. A 300 forint alatti üzemanyagárakhoz ez alapján 4-5 dolláros esés, vagyis 25 dollár körüli olajár kellene. Ha pedig az említett 10 dolláros, igen extrém előrejelzést nézzük, akkor elméletileg további százforintos áresés is elképzelhető.

Fontos azonban kiemelni, hogy a hazai üzemanyagárak egyáltalán nem követik le egy az egyben az olajárak alakulását, 2014 januárja óta a 70 százalékos olajáresés mellett a 95-ös benzin ára mindössze 20 százalékkal csökkent. Ezt az olajár és a finomított termékek dollárban mért jegyzésárai közti nem tökéletes együtt mozgás, a forint dollárral szembeni gyengülése mellett a hazai üzemanyagárak magas adótartama magyarázza. Főleg az utóbbi miatt erős korlátja van az üzemanyagárak esésének, így nem valószínű, hogy a benzin beesik 200 forint alá, hiszen ekkor már szinte csak az adó tenné ki az árakat: a jövedéki adó fix, áfával együtt már 152 forintot tesz ki literenként.





 

Kövessen minket a Facebookon is!