Helyi hírek 2016. január 16. 08:15 Forrás: Petőfi Népe

Sokan igényelnek új személyit

Sokan igényelnek új személyit
Nagy igény mutatkozik az új e-személyazonosító igazolványra Bács-Kiskun megye kormányablakaiban. Az igénylők több mint fele ujjlenyomatos személyit kér a megyében.

Január elejétől már az új típusú személyazonosító igazolványt kérhetik az állampolgárok az okmányirodákban, a kormányablakokban. Az új okmányról leolvashatók a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

A tárolóelemhez kapcsolódó funkciók segítségével az állampolgárok további új, az elektronikus ügyintézés elterjedését célzó, a jövő év elejétől lépcsőzetesen bevezetendő szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe. Az új e-személyi igénylése ingyenes. A Bács-Kiskun megyei kormányablakok ügyfélforgalma az év első két hetében a 2015-ös év ugyanezen időszakához viszonyítva 25–30 százalékkal emelkedett. Nagy érdeklődés mutatkozik gyakorlatban, illetve tájékozódás szintjén is az új illetékmentes szolgáltatásokra.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól közölte: a kormányablakok nagy részében kifejezetten az új e-személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés miatt nőtt meg az ügyfélforgalom. A személyigazolvány igénylések növekedtek, január 4-től január 11-ig a megyében átlagosan háromszor több személyi igazolvány igénylését rögzítették, mint a 2015-ös év hasonló időszakában. A megyében a személyi igazolványok igénylése során átlagosan az ügyfelek 60 százaléka ujjlenyomatos személyi igazolvány iránt nyújtja be az igényét, de van olyan kormányablak, ahol az igénylők 90 százaléka kért ilyet.

A kormányablakok munkatársainak tapasztalata szerint a hírekből már sokan tájékozódtak, és tudják, hogy miért nem kell fizetniük. Több ügyfél is (főleg fiatalok, vagy középkorúak) csak azért cseréltették le még érvényes személyazonosító okmányukat, mert a jövőben, amit csak lehet, elektronikusan szeretnének intézni, így igényt tartottak az elektronikus aláírás funkcióra. Gyakori a már korábban lejárt, valamint a családi állapot változással összefüggő névváltozás miatti személyi igazolványok cseréje is, mert az ügyfelek az ingyenes személyi igazolvány iránti kérelmüket csak a jogszabály hatálybalépését követően terjesztették elő. A külföldön élő magyar állampolgárok kérelmei is megnőttek, mivel már ők is jogosultak az új személyazonosító igazolványra.
 

Gyorsan elkészülnek az új okmányok

A kormányhivatal szerint több ügyfél is örömét fejezte ki, hogy az új okmánya – mind a személyazonosító igazolvány, mind a vezetői engedély, mind az útlevél esetében – 8 napon belül elkészül. Sokan ugyanis akkor mennek az új okmányt igényelni, mikor az már lejárt. Az új eljárásnak köszönhetően, így nem kell heteket várni az új okmányok átvételéig, néhány nap alatt elkészülnek a papírok. A teljes bürokráciacsökkentő intézkedést pozitívan fogadták az ügyfelek, nagy könnyebbségként élik meg, hogy több igazolvány kiadása, illetve pótlása most már illetékmentessé vált.


Fotó: MTI




 

Kövessen minket a Facebookon is!