Helyi hírek 2016. január 16. 13:15 Forrás: Petőfi Népe - keol.hu

Kövekkel támadtak a menekültek a rendőrökre - videóval

Rendőrökre támadtak a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. Az esetről videófelvétel is készült, melyen egyebek mellett az látszik, hogy több tucat menekült dobálja zúzott kővel a rendőröket.

Internethasználat miatt három menekültügyi őrizetes férfi között dulakodásba forduló vita alakult ki a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti objektumában 2016. január 15-én 16 óra 55 perckor – közölte a rendőrség.

A fegyveres biztonsági őrség a rendőrökkel közösen szétválasztotta a verekedőket. Az őrizetesek összeverődött 20-25 fős csoportja kövekkel dobálta meg az egyenruhásokat. A rendőrség megnövelte a helyszínen tartózkodó rendőri erők létszámát, megakadályozta a fogva tartottak kitörését, a további rongálást, a hangadókat kiemelte. A helyszínen jelenleg minden fogva tartottra két rendőr jut. Az összetűzés során két rendőr megsérült. A rendőrség beavatkozását követően a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban helyreállt a rend – olvasható a rendőrség honlapján.

A rendőrség videót közölt a történtekről. A videón látszik, ahogy két őr békésen sétálgat a befogadó központ udvarán, mard elrohannak. Társaik a konténerhelyiségekből követik őket. A kamera azt nem veszi, hogy hová futottak, de kisvártatva megjelenik a felvételen egy láthatósági mellényt viselő, ijedt nő, majd még egy, miközben egy férfit hátra szorított kézzel négy fegyveres biztonsági őr elvezet.

A következő képen az látszik, hogy tucatnyi menekült méltatlankodva lép fel a biztonsági őrökkel és a rendőrökkel szemben, kialakul egy kis dulakodás is. Egyre több menekült és fegyveres érkezik az udvarra, még két embert elvezetnek, majd a menekültek egy része a konténerhelyiségeket és az udvart elválasztó kerítéshez megy.

Újra vált a kamera, a következő felvételen már úgy tűnik, lecsillapodtak a kedélyek, oszlani kezd a tömeg, a biztonságiak is hátrébb húzódnak, mire egy férfi lehajol, felvesz egy marék zúzott követ és azt a rendőrök, biztonsági őrök felé hajítja. Többen csatlakoznak hozzá, a személyzet elhagyja az udvar kamera által belátott területét, de az jól látszik, hogy a menekültek folyamatos kőzáport zúdítanak a biztonsági őrökre és a rendőrökre.

Kecskemétre szállították a bűncselekmény miatt őrizetbe vett 14 menekültet. A Kecskeméti Járásbíróságon hétfőn „futószalagon", egyesével dönt majd a nyomozási bíró - vélhetően nem is egyet, hanem többet rendelnek majd ki az ügyben - arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék-e a gyanúsítottakat, vagy szabadlábon védekezhetnek. 





 


 

Kövessen minket a Facebookon is!