Helyi hírek 2016. január 17. 13:20 Forrás: Petőfi Népe

Füstölgés: büdös és veszélyes is

Füstölgés: büdös és veszélyes is
A legtöbben nem is sejtik, hogy tilosban járnak, amikor minden szemetet elégetnek. A fekete, bűzös füst az egészségre is ártalmas lehet. A járási hivatalok tavaly 22 esetben indítottak eljárást tiltott égetés kapcsán.

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező (az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a halálozást okozó faktorok között az 5. a sorban), ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mindannyiunk érdeke. Nem mindegy, hogy mivel fűtünk.

Míg a távfűtés helyben nem okoz semmilyen légszennyezést, illetve a földgáz használata mellett a legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecskekibocsátás elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe – fogalmaztak a futsokosan.kormany.hu oldalon. Felhívták a figyelmet, hogy a kezeletlen fa és papír kivételével tilos bármilyen hulladék elégetése. Ilyen a festett, lakkozott, tehát úgynevezett kezelt fa, a rétegelt lemez, a bútorlap, az építési fahulladék, valamint a színes, fényes papírhulladék is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2012-ben publikált tanulmánya szerint a légszennyezés évente, világszerte 3,4 millió emberéletet követel. A WHO Rákkutatási Ügynöksége a légszennyezettséget, valamint azon belül a részecskeszennyezettséget 2013-ban rákkeltőnek nyilvánította.

Amennyiben zavaró, egészségre ártalmas, terhelő levegőszennyezés éri, első lépésként keresse meg a szennyezést okozót, igyekezzen személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem járt sikerrel, a káros tevékenység tovább folytatódik, akkor bejelentést lehet tenni a kormányhivatal járási hivatalában.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal érdeklődésünkre azt közölte, hogy tavaly 22 esetben indítottak eljárást tiltott égetés kapcsán. Az eljárások során a járási hivatalok munkatársai minden esetben felhívják a figyelmet a hulladékégetés veszélyeire. A helyszíni szemlék során a szakemberek jellemzően azzal szembesülnek, hogy hulladékégetés során az ügyfeleknek nem volt tudomásuk az égetés tilalmáról. Az előző években még kevesebb bejelentés érkezett. Többségében a szomszédok jelentik fel egymást, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ha fekete füstöt látnak, az nem egyértelmű bizonyítéka a szabálytalan, esetleg tiltott égetésnek.

A 22 esetből tavaly 3 alkalommal szabtak ki bírságot. Több járási hivatalban még soha nem állapítottak meg bírságot. A bírság legmagasabb összege bármely anyag jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül történő égetése esetén 300 ezer forint is lehet, illetve növényzet, lábon álló növényzet, tarló, vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése esetén az 500 ezer forintot is elérheti. Tavaly március óta a szabadtéri tarló, lábon álló növényzet, avar és egyéb növényi hulladék égetése egyébként engedélyköteles tevékenység. Az égetést a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik.
 

Nagy bajt okozhatnak az apró részecskék

A futsokosan.kormany.hu oldalról kiderül, már orvosi kutatások is bizonyították, hogy a tökéletlen égés, illetve a nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeként levegőbe kerülő kisméretű részecskék – és az ezekre rátapadt vegyületek – rendkívül ártalmasak az egészségre. Méretüknél fogva – 10 mikrométer alattiak – könnyen eljutnak a tüdő legkisebb részeibe is, ahol közvetlenül vagy a véráram révén eljutva egyéb szervekben fejtik ki negatív hatásukat.





 

Kövessen minket a Facebookon is!