Helyi hírek 2016. január 22. 07:30

Arcok a piacról

Arcok a piacról
„A 100 forintos tejes asszony” – sokan csak így nevezik Udvardyné Gáll Irén őstermelőt a félegyházi piacon, aki vásárlói szerint a legfinomabb és legolcsóbb tejet kínálja.

Irénke gyermekkora óta szívesen foglalkozik állatokkal, három gyermekét is a szeretetükre tanította. 14 évesen jelentkezett juhásznak a téeszbe, ott ismerte meg első férjét. Később fodrász képzettséget szerzett, de miután megözvegyült, inkább az állattartást választotta életformául. Annak ellenére is, hogy az évek során kereskedelmi és vendéglátóipari, illetve aranykalászos gazda okleveleket is „begyűjtött”. Jelenleg gyermekeivel és vejével együtt körülbelül 100 tehenet tartanak.

– Magunk termeljük a takarmányt, 50 hektárt művelünk. Mindenkinek meg van a saját feladata – meséli, s mosolyából, szavaiból látszik: komolyan gondolja, hogy öröm számukra a hajnali kelés, a fejés, a palackok tisztítása, a földművelés. A gazdaasszony szerint ez a munka sohasem unalmas, ugyanis minden jószág egyedi. A teheneknek természetesen nevük is van Irénkéék gazdaságában: Rózsika, Sári, Boriska, Csöpi és a többiek jól megférnek egymás mellett.

Az extra minőségi kategóriába sorolt, 4,5 és 5,1 százalék közötti zsírtartalmú tej szakszerű tárolásának feltételeit egyébként két nagy hűtőház biztosítja. Innen viszi folyamatosan az egyik legnagyobb tejfelvásárló az árut, és innen hordja Irénke is a piacra szánt portékát. Ottjártunkkor is hosszan kígyózott a sor az asztala előtt. Az egyik törzsvásárló szerint Irénke ízig-vérig vásárlóbarát kereskedő, aki az egyéni igényeket is megpróbálja kielégíteni, ünnepekkor pedig apró ajándékkal kedveskedik vevőinek.

A „100 forintos tejes” asszony bár sok mindenhez ért, legtöbb öröme abban telik, amikor árul a piacon. Ahogy mondja, nem meggazdagodni, csak megélni szeretne. Örömmel találkozik személyesen a vevőkkel, és büszkeséggel tölti el a tudat, hogy minőségi tejet ad a háziasszonyoknak, hozzájárulva a félegyházi piacon vásárlók egészségesebb táplálkozásához és a környékbeli gyerekek megfelelő fejlődéséhez.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!