Helyi hírek 2016. január 27. 07:30

Önvédelmi technikákkal az erőszak ellen

Képgaléria
Önvédelmi technikákkal az erőszak ellen
Többek között a digitális világ veszélyeiről, a női jogokról és a női nemi szerepekkel összefüggő megkülönböztetésekről, továbbá az erőszak családon belüli megjelenési formáiról és a védekezési stratégiákról esik szó azon a tréningsorozaton, amelyet a Kiskunfélegyházán és térségében élő, veszélyeztetett gyermekek körében szervezett meg a Kreatív Mozaik Alapítvány. A kezdeményezés céljairól és eddigi tapasztalatairól Miklya Luzsányi Mónikával beszélgettünk.

– Mi indokolta a témaválasztást?

– Korábbi projektjeink során a digitális világ veszélyeit elemezve azzal szembesültünk, hogy sokkal elterjedtebb jelenségről van szó, mint ahogy azt mi felnőttek gondoltuk: gyakorlatilag nem volt olyan osztály, ahol legalább egy gyerek ne számolt volna be online zaklatásról, vagy akár erőszakról. Az esetek gyakoriságát és a szükségleteket látva vetődött fel a gondolat, hogy fontos lenne a női nemi szerepekkel összekapcsolódó veszélyekről, megkülönböztetésekről, a női jogokról és védekezési stratégiákról egy tréningsorozatot tartani a veszélyeztetett gyerekeknek. A projekt megvalósítására a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával nyílt lehetőség. A megvalósításhoz a Kreatív Mozaik Alapítvány a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesületben talált partnerre. Az önkéntesek – a táncszínház diák tagjai – vállalták, hogy társaik érdekében aktívan részt vesznek a témák kidolgozásában és a tréningeken, egyfajta hidat képezve a szakemberek és a gyerekek között. Bevonásukkal választottuk ki a feldolgozott témákat is, amit később szociális szakemberekkel is egyeztettünk.

– Hány gyermeket érint a program?

– A négyalkalmas intenzív tréningsorozaton 150 gyermek vesz részt Félegyházán és a kistérségben. Ők a saját közegükben kortárs segítőként tudják majd tovább vinni az itt elsajátítottakat. Emellett a tréning leghangsúlyosabb témáit egy projektnapon is feldolgozzuk, 300 gyermek aktív részvételével.

– Mit szeretnének elérni?

– A projektben résztvevő fiatalok konkrét ismereteket szereznek saját jogaikkal, lehetőségeikkel kapcsolatban. A négy foglalkozás keretében megismerik az asszertív (elfogadó, mellérendelt) kommunikációs módszereket, a személyes és jogi védekezési lehetőségeket. Szituációs és drámajátékokon keresztül felkészülnek azokra az élethelyzetekre, amikor veszély fenyegeti őket, vagy amikor jogaikban sérülnek. Biztonságos terepen, modell helyzetben dolgozhatják ki saját kommunikációs, védekezési, jogérvényesítési stratégiáikat. A program végső célja a megelőzés és a figyelem felkeltése ezekre a tabu témákra. Nagyon fontos, hogy nem szociális munkásként lépünk fel, „csak” megpróbáljuk felszínre hozni a problémát, és beterelni azt a hivatalos gyermekvédelmi „csatornába”. Emellett pedig a fiatalok olyan önvédelmi kommunikációs ismereteket sajátítanak el, ami reményeink szerint felvértezi őket egész további életükre.

T. T.


Az utolsó három fotó alkotói félegyházi diákok, közöttük Holló Szabó Liliána, Talárcsik Nóra, Czombos Laura.

A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!