Gazdaság 2016. január 26. 10:20 Forrás: vg.hu

Rekordolcsón jön az orosz gáz, folytatódhat a rezsicsökkentés

Rekordolcsón jön az orosz gáz, folytatódhat a rezsicsökkentés
Nyolcéves mélypontra esett az Oroszországból importált gáz ára, muníciót adva lakossági rezsi csökkentésének folytatásához. A Gazprom ismét tárolna Magyarországon gázt.

Januárban ezer köbméterenként nettó 200 dollár körüli áron érkezik Magyarországra az orosz gáz – tudta meg a vg.hu piaci forrásokból. Tavaly ősszel még 245 dollárt fizettünk, a csúcs pedig 2008 utolsó negyedévében volt, 534 dollárral. A mostani, végleges árat - szokásosan - csak a hónap végén, az aktuális árfolyam-, fűtőérték- és más adatok alapján határozzák meg. Az elszámolás alapja, a dollár szeptember óta 3 százalék alatti mértékben drágult a forinthoz képest. Az importár 2012 októbere óta a hazai szabályozáshoz igazodva kevert: egyik összetevője a hosszú távú gázimportszerződésben rögzített képlet, a másik az európai piaci ár. A 2010 közepén visszahozott hatósági árképzést megelőzően az import olcsóbbodásával estek a lakossági tarifák is. A lehetőség most is adott lenne erre.

Mostani orosz gázimportunk érdekessége, hogy az egy múlt év végén lejárt szerződésen alapul. E szerződéshez azonban tavaly olyan kiegészítő megállapodást kötöttek, amelynek révén lehetővé vált a 2015 végéig (a kereslet hiánya miatt) át nem vett mennyiség lehívásának átütemezése. Korábbi becslések szerint 20 milliárd köbméter ilyen gáz maradt az orosz eladó nyakán. Ezt várhatóan évi 4 milliárd köbméteres tételekben veszi át az importőr Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK), figyelembe véve ugyanakkor azt, hogy az importunk évről évre esik (2014-ben 4,8 milliárd köbméter volt), és hogy a behozatalt befolyásolja a lakossági és intézményi felhasználás nagysága is. Így akár még 2022-ben is kaphatunk az átütemezett mennyiségből.

Az MFGK üzleti titokra hivatkozva nem közölt sem számokat, sem részleteket a szerződéseiről, de jelezte, hogy az elért megállapodásoknak köszönhetően az orosz forrású gázszállítás jó időre megoldott. Ez azért is fontos, mert a hazai fogyasztók ellátásához szükséges gázról épp a hosszú távú orosz szerződés gondoskodik.

Az MFGK a keleti és a nyugati importszerződések mellett hazai termelésű forrással is rendelkezik, azt azonban nem árulták el, hogy ezekre milyen arányban támaszkodnak. Emellett rendelkezésére állnak a hazai tárolókban lévő jelentős földgázkészletek, valamint a stratégiai gáztartalékok is.

A hazai gáztárolói kapacitások jóval nagyobbak a hazai igényeknél, viszont éppen ezért alkalmasak a térségi ellátásbiztonság javítására. Az Gazprom Export 2014-ben már tárolt is Magyarországon 700 millió köbméter gázt, de tavaly nem élt ezzel a lehetőséggel. Információink szerint a kérdés újra előtérbe került. Ezzel kapcsolatban az MFGK csak annyit közölt, hogy bővítené együttműködését stratégiai partnereivel, és példának éppen a Gazprom Exporttal létrehozott, korábbi tárolási együttműködést hozta fel.

A hazai importárat egyelőre nem növeli, hogy az ukrán állami Naftogaz megháromszorozta a gáztranzit díjait. Lépése válasz lehetett arra, hogy előzőleg a Gazprom kiszámlázta neki a megrendelt, de át nem vett földgázt, Az üzenet azonban rossz: ha az ukrajnai útvonal drágul, az európai vevők vonzóbbnak találhatják az Északi Áramlat II.-t. A közelmúltban folytatódott a cégviszály: az ukrán versenyhivatal 3,4 milliárd dollárnyi bírságot rótt a Gazpromra piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt, amit döbbenettel fogadott az orosz cég, mondván: nincs is üzleti tevékenysége Ukrajnában.

 

Kövessen minket a Facebookon is!