Helyi hírek 2016. január 26. 13:30

Jubileumi év, 70 éves az Integrál Zrt.

Képgaléria
Jubileumi év, 70 éves az Integrál Zrt.
Kereken hetven évvel ezelőtt, 1946. január 26-án alakult meg a Kiskunfélegyházi Földműves Szövetkezet. A Nemzeti Parasztpárt helyiségében megtartott alakuló ülésen jelenlévők akkor még nem is sejtették, hogy a város egyik meghatározó gazdasági egységét hozzák létre, amely képes lesz évtizedeken keresztül talpon maradni, fejlődni és eredményesen gazdálkodni. Dr. Horváth Sándorral, az INTEGRÁL Zrt. elnök-vezérigazgatójával az évforduló kapcsán a jogelőd megalakulása óta eltelt időszakról, a sikeres gazdálkodás titkáról, további tervekről, valamint az ünnepi év cégen belüli és kívüli eseményeiről beszélgettünk.

- Kevés céggel vállalkozással találkozhatunk, amely 70 éves múltra tekinthet vissza. Mi a titka a fennmaradásnak, és annak, hogy az évek során mindig gyarapodni, fejlődni tudtak?

- Elsősorban az, hogy itt a kezdetektől olyan emberek dolgoztak – alkalmazottak és vezetők -, akik mindig magukénak érezték a céget. A fejlődést, a növekedést, az együtt dolgozást, a csapatszellemet tartották a legfontosabbnak. Nem azon gondolkodtak, hogy egyes vagyontárgyakat miként lehetne ide, vagy oda átcsoportosítani, esetleg elvinni. Az eredmények jelentős részét visszaforgatták, ezáltal folyamatosan lehetőség volt újabb és újabb beruházások megvalósítására mind a kereskedelemben, mind pedig az ipar területén. Ez a siker titka.

- Valószínű, hogy az évtizedek során sok gazdasági, társadalmi változáshoz kellett igazodni a talpon maradáshoz.

- Ez így igaz. Nem biztos, hogy a rendszerváltás, a társadalmi viszonyok megváltozása könnyebbé tette a munkavégzés, a gazdálkodás feltételeit. Sőt egyre nehezebb lett. Valamikor az Áfészek kiskereskedelmi (élelmiszeripari) tevékenysége a városban meghatározó volt, vidéken pedig uralkodó. Ma már ez nem így van. A város környékét megtöltötték a multicégek, vidéken is egyre több magyar üzletlánc, egyéni kereskedő jelenik meg. Nagyon sok konkurenciával kell megküzdenünk. Ugyanezt lehet elmondani a másik nagy ágazatunkról, a hízott baromfi feldolgozásáról is. Egy-két külföldi országból ezen a területen is megjelentek a versenytársak.

- Hogyan sikerült felvenni a versenyt a konkurenciával?

- Amikor megjelentek a multicégek, másokkal összefogva létrehoztuk a COOP üzletláncot. Így összefogva, már álljuk a versenyt. Ki merem jelenteni, ha ezt nem lépjük meg, ilyen jelentős kiskereskedelmi üzletlánc nem lenne Magyarországon. Ennek köszönhető, hogy ezen a területen is gyarapodni tudtunk, és további terveket szövögethetünk. Nemrégiben adtuk át a pálmonostori ABC áruházunkat. Idén a bugaci üzletünket korszerűsítjük és újítjuk fel, de reményeim szerint még jó pár ABC-t fogunk építeni, közülük egyet Kiskunfélegyházán. Az élelmiszeripari ágazatban is folyamatosan fejlesztünk. Az elmúlt években egy 400 millió forintos beruházást valósítottunk meg, és idén is ugyanekkora nagyságrendű fejlesztésre kerül sor a baromfifeldolgozó üzemben. A korábbi években a feldolgozó részt fejlesztettük, ahol a májat, a darabolt árut kezelik. Megújult az ehhez kapcsolódó infrastruktúra a fűtési technológiától a raktározási feltételekig. Most, mivel egyre szigorúbbá válnak az állatjóléti előírások, az üzemnek azt a részét fejlesztjük, ahol beérkeznek a feldolgozásra szánt szárnyasok. XXI. századnak megfelelő technológiával látjuk el. A szállító autók egy zárt, fedett, megfelelő légcserével bíró helyre tudnak beállni, ahol a legnagyobb kímélettel, a legszigorúbb előírásoknak megfelelően tudjuk kezelni a feldolgozásra szánt szárnyasokat.

- Ez a beruházási kedv azt sugallja, hogy van piaca a hízott libamájnak, a feldolgozott baromfihúsnak.

- Igen. Büszkén mondhatjuk, hogy kiváló minőségű árut forgalmazunk, amit visszaigazolnak a külföldi vevőink is. A Félegyházán és környékén megtermelt libamáj megtalálható Japán, Hongkong, Kanada, és valamennyi európai ország üzleteinek polcain. Ismerik és szeretik az Integrál Zrt. termékeit és ezáltal ismerik kicsit Kiskunfélegyházát is. Ami nagy örömünkre szolgál, hogy az utóbbi időben a belföldi fogyasztás is megnőtt. Ebben bizonyára szerepe van annak is, hogy évről évre megrendezzük a Kiskunfélegyházi Libafesztivált, ahová egyre több vendég érkezik a fővárosból és az ország minden tájáról. A vendégek jó hírét viszik termékeinknek, és természetesen a városnak is. Büszkék vagyunk arra is, hogy jelenlegi ismereteink szerint, az Integrál hízott liba feldolgozója a legnagyobb a világon, és ez a régiót, elsősorban városunkat a világ számtalan részén ismertté teszi.

- Említette a Libafesztivált. Az nem csupán a termeléshez, kereskedelemhez kapcsolódik.

- Amikor az Integrál Zrt. 70 évét értékeljük, nem kell megfeledkezni arról, hogy ez a cég mindig jelentős intézmény volt Félegyházán. Szinte minden ember kapcsolódott hozzá. Vagy ő dolgozott itt, vagy valamelyik családtagja, rokona, esetleg tulajdonos a Zrt.-ben. (Jelenleg is 440 alkalmazottunk van.)  Ezt mi nagyra értékeljük, és igyekszünk gazdasági súlyunknak megfelelően szerepet vállalni minden dologban. Bár nem hangoztatjuk, de nem szoktunk elzárkózni nemes, jótékonysági célok támogatásától, különböző egyesületek, iskolák megkeresésétől. Jelen vagyunk ezen a területen is a városban. Természetesen elsődleges feladatunk az eredményes gazdálkodás. Az, hogy a dolgozóink tisztességes bért és egyéb juttatást kapjanak, az eredmények után pedig osztalékot tudjunk fizetni.

- Miben fog az megnyilvánulni, hogy 70. születésnapját ünnepli a cég 2016-ban?

- Foglalkozunk azzal, hogy a felelősségteljes munkát végzőket kiemeltebben honoráljuk. Megpróbálunk év közben is olyan juttatásokat adni dolgozóinknak, ami kicsit érzékelteti velük, hogy ez az esztendő ünnepélyesebb.

Ezenkívül gondoltunk kulturális programra is. Egy napra kibéreljük a Katona József Színházat dolgozóink és családtagjaik részére, az előadás után pedig vendégül látjuk őket egy vacsorára. Májusban tartjuk az ünnepélyes közgyűlést, ahol előreláthatóan a sikeres 2015-ös évről adhatunk számot és reményeink szerint tisztességes osztalékot tudunk fizetni tulajdonosainknak a részvényeik után. Júniusban a városi sportcsarnokban tartunk egy nagyszabású, ünnepi partnertalálkozót. A rendezvényre azokat a cégeket, vállalkozókat, intézményeket hívjuk meg, akikkel együtt dolgozunk, partneri viszonyban vagyunk, és megköszönjük együttműködésüket. Szeptember 9-én és 10-én a várossal együttműködve rendezzük meg a hagyományos Kiskunfélegyházi Libafesztivált. A fesztivál programjaiból idén sem marad ki a tudományos igényű szakmai tanácskozás, de számos kulturális program, szórakoztató előadás, és ami a legfontosabb, ismét különleges gasztronómiai élmény várja a vendégeket. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a fesztivállal tisztelgünk azok előtt is, akik ebben a szektorban dolgoznak. Mindazok előtt, akik felnevelik a naposlibákat, a tömőanyag felhasználásával előállítják a hízott libát, a baromfiüzemben nehéz fizikai munkával készítik el a végterméket. A vezető kollégák, akik termékeink piacra jutásán szorgoskodnak, és minden munkatársunk előtt. Természetesen vásárlóinkról sem feledkezünk meg. Élelmiszerhálózatainkban folyamatos akciókkal kedveskedünk a születésnapi évben.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!