Helyi hírek 2016. január 27. 11:30

Az ország élvonalában a Móra Ferenc Gimnázium

Képgaléria
Az ország élvonalában a Móra Ferenc Gimnázium
Nemrégiben jelent meg Nahalka István oktatáskutató tanulmánya, amely a magyarországi gimnáziumokat állítja rangsorba. Az értékelés ez esetben nem az eredmények szimpla összegzésére épül, hanem elsősorban arra mutat rá, hogy melyik iskola fejleszti a leghatékonyabban diákjait, kvázi hol zajlik eredményes pedagógiai munka. A rangsorban a félegyházi Móra Ferenc Gimnázium a 16. helyen szerepel a vizsgált 380 gimnázium közül.

A gimnázium vezetése, tanári kara és a diákok is büszkék a kedvező értékelésre, hiszen ezen a pályán kevés a visszajelzés - mondta el kérdésünkre Rosta Ferenc igazgató és helyettese, Nagy Lajos. Egyébként a diákok matematikai, logikai és szövegértési képességeit már 6-8. évfolyamon felmérték, ami a megismételt kompetencia méréssel összehasonlítva rámutatott a fiatalok gimnáziumi évek alatti fejlődésére.

Az igazgató és helyettese a rangsorban elért előkelő helyezés okát olyan hozzáadott pedagógiai értékekben látja, mint például a pedagógus kollégák odaadása, az Erasmus- és a Comenius programokhoz való csatlakozás, az osztrák erdei iskola megszervezése, vagy a nyelvtanulást ösztönző angliai, velencei utazások. Minden évben látogatást tesznek a mórás diákok a szegedi agykutató központba, megfordulnak a Nobel-díjasok találkozóján, de az intézménybe is rendszeresen érkeznek vendégelőadók, a különböző tudományágak legjelesebb képviselői. A közelmúltban megépült természettudományi labor pedig még inkább felerősítette ezt a tendenciát.

Rosta Ferenc és Nagy Lajos szerint komoly előnyei vannak a kisvárosi gimnáziumoknak például abban, hogy közvetlenebb, családiasabb a kapcsolat a tanulók és tanárok között, a diákokban hagyományos tisztelet él oktatóik iránt, ami a nyugodt, hatékony együttműködés és pedagógiai munka alapja.

H. S.





 

Kövessen minket a Facebookon is!