Helyi hírek 2016. január 30. 19:00

Óvónők vagyunk! – Ez a hivatásunk!

Képgaléria
Óvónők vagyunk! – Ez a hivatásunk!
„Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud" – mondja Móricz Zsigmond. Egy óvónőnek pedig pont ez a feladata, ezért boldognak mondhatja magát – gondolhatják sokan. De korántsem ilyen könnyű egy óvónő vagy akár egy óvodavezető munkája. Örömteli munka ez, megvannak a szépségei és a nehézségei egyaránt.

Fricska Gyöngyit kérdeztem az óvónői pálya felé vezető útjáról, hivatásáról és a Százszorszép Óvodáról, amelyik a napokban ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Az óvodavezető asszony gyermekkora óta készült erre a feladatra, tudatosan választotta ezt a pályát. A Százszorszép óvodában kezdte meg munkáját, a vezetői feladatokat pedig 2005-ben vette át Szűcs Gyuláné óvodavezetőtől, akinek még most is hálás azért, hogy egy nagyon jó munkaközösséget adott át számára.

- Amikor vezető lettem, a gyerekekkel való feladatok hiányoztak a legjobban – fogalmazott Gyöngyi, ezért ha teheti, több időt tölt a kicsikkel. Elmondása szerint, most már a törvény is meghatározza, hogy mennyi időt kell eltölteni egy vezetőnek a gyerekekkel.

Jelenleg 16 óvónő és 11 technikai dolgozó munkálkodik nap mint nap a Százszorszépben, hogy a mintegy 160 gyermek játszva tanulhasson, és megfelelőképpen készüljön fel az iskolai évekre. Áprilisban zajlik ugyanabban az időpontban minden óvodában a beíratás. Ez nincs másképp a Százszorszép óvodában sem. Ám sok minden van, amivel büszkélkedhetnek az ovi munkatársai. Azt is megtudtam, hogy az óvodában az óvodapedagógusok által létrehozott kis kórus is működik, a gyerekek pedig jobbnál jobb csoportfoglalkozásokon vehetnek részt.

Az egyik ilyen foglalkozás, ami nagyon nagy sikert aratott a gyerekek körében, a kutyaterápia. A szülők nem is gondolják, hogy egy ilyen fejlesztő foglakozás alatt mennyire oldódik a szorongásuk, hogyan alakul a gyermekek személyisége – meséli Gyöngyi. Legutóbb például akadálypályát építettek ki, amelyen a kutyus bemutatta a feladatot. Ezután a gyerekeknek is végre kellett hajtani azt, amit a kutya. Amint kiállták a próbát, a kutya pacsit adott a kicsik kezébe – tette hozzá az óvoda vezetője. A feladatok mellett persze a kutyasimogatás sem maradhat el minden alkalom végén.

A napirenden túl több szolgáltatást is nyújtanak az óvodában. Például játékos angol nyelvű foglalkozást is tartanak a kicsiknek, az idén pedig bevezették a néptánc órákat is. Az óvoda sószobával is rendelkezik, amit a légúti fertőzések megelőzésére, terápiás kezelésére használnak.

A Százszorszép Óvoda fennállásának 35. évfordulóját február 20-án, szombaton egy jótékonysági bállal szeretnék megünnepelni, melyet - mivel a rendezvény teljesen magyar jelleget ölt majd - Magyar bálnak kereszteltek. A dekoráció, az ételek, a ruhák a magyar kultúrát és értékeit fogja megtestesíteni. A jó hangulatról a Veracruz zenekar gondoskodik. Az óvodapedagógusok több meglepetéssel is készülnek – árulta el a vezetőasszony, majd hozzátette, hogy a Darvas József Iskola tornaterme, ahol megrendezik a bálat, reményei szerint vidámsággal és jó hangulattal fog megtelni. Erre az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A bál belépőjegye mellett tombolát is lehet vásárolni. Az est folyamán értékes ajándékokat fognak kisorsolni. Az est sztárvendége a Fortissimo együttes lesz.

Szép eredmény ez a 35 év, az eddig megrendezett bálok, alkalmak, és a kicsik nevelése, de ez után sem áll meg az élet az oviban. Az intézmény összes dolgozója továbbra is azon fog munkálkodni, hogy a Százszorszép Óvoda még nagyon sok éven át eredményesen és sikeresen működhessen, megőrizve hagyományait, értékeit.

V. K.






 

Kövessen minket a Facebookon is!