Helyi hírek 2016. február 1. 16:30

A mindennapi feladatok megoldását kell szolgálni a költségvetésnek

A mindennapi feladatok megoldását kell szolgálni a költségvetésnek
A város jövő évi gazdálkodásával kapcsolatos döntések előkészítésekor elsődleges feladat azoknak a szempontoknak az előtérbe helyezése, amelyek a félegyháziak mindennapjait érintik. A legfontosabbak ezek közül a segítségre szorulók életének megkönnyítése, olyan tervek megfogalmazása, amelyek működési, fejlesztési forrásokhoz juttatják a várost. Ezeket a gondolatokat fejtette ki Horváth Tamás, az MSZP helyi szervezetének vezetője február 1-jei sajtótájékoztatóján a város 2016-os költségvetésével kapcsolatosan, amelyről a február 3-ai testületi ülésen döntenek a városatyák.

Jó hírként értékelte Horváth Tamás, hogy az előzetes tárgyalások során – részben elfogadva javaslatait – a tavalyi települési támogatásra szánt 30 milliós keretet az idei költségvetési tervezetben 40 millió forintra emelték. Azonban még ezt az összeget is kevésnek tartja. Véleménye szerint a zömmel lakásfenntartási-, a közüzemi díjak rendezését szolgáló támogatásra legalább 45 millió forintot kellene szánni. Ebben a kérdésben a korábbi gyakorlat során nem csak az erre szánható összeg mértékével, hanem annak hasznosulásával is akadtak gondok. A város jelenlegi szabályozása, szociális rendelete ugyanis annyira szigorú, hogy sok rászoruló család - jövedelmei viszonyai, a gyermekek száma alapján – nem tudja igénybe venni. A támogatási keret emelése mellett tehát ezeknek a kérdéseknek a megoldására, a szociális rendelet módosítására is szükség lenne – tette hozzá.

Horváth Tamás azt is szorgalmazza, hogy a kedvezményes (félárú) strand- és múzeumi belépőjegyek kedvezményezetteinek körét terjesszék ki a nyugdíjasokra és nagycsalásosokra is.  

A költségvetéssel kapcsolatos javaslatai között szerepel a városi strand öltözőinek kibővítése, felújítása, az óvodák játszóeszközeinek megújítása, karbantartása, valamint az oktatási intézmények sport- és kiszolgáló helyiségeinek rendbetétele. A köz- és közlekedésbiztonság növelése érdekében a közvilágítás további fejlesztése, új világítótestek felszerelése.

Javaslatai közé tartozik továbbá az is, hogy a közétkeztetésben, az ellátásban részesülő gyermekek diétás tízórai, illetve uzsonna költségeit is támogassák. A sportcsarnok kedvezményes bérleti díjait ne elsősorban csak a TAO támogatottságot is élvező sportágak képviselőinek biztosítsák. A város óvoda- és iskolapedagógusai részére pedig (fenntartótól függetlenül) 6 ezer forintos szakkönyv, illetve szakfolyóirat-vásárlási támogatást biztosítson az önkormányzat.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!