Helyi hírek 2016. február 2. 07:30

Több mint 5 milliárd 959 millió forint Félegyháza költségvetésének főösszege

Képgaléria
Több mint 5 milliárd 959 millió forint Félegyháza költségvetésének főösszege
Javában zajlanak a költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések. Február 1-jén, hétfőn, az intézményvezetőkkel ismertette a városvezetés Félegyháza 2016 évi költségvetés tervezetének főbb keretszámait, majd az Érdekegyeztető Tanács, a Szociális Kerekasztal, valamint az Idősügyi Tanács tagjai is véleményezték azt. A Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2016 évi költségvetési rendeletének megalkotására készült határozat tervezetet végül mindhárom grémium egyhangúlag támogatta.

Mint azt Csányi József polgármester elmondta, a város költségvetésének főösszege 5 milliárd 959 millió 331 ezer forint. A bevételi oldalon az állami támogatások összege a legszámottevőbb, ami 2016-ban 14,5 millió forinttal kevesebb a tavalyinál. Ennek elsődleges oka az, hogy a város adóerő képessége, vagyis az egy főre jutó helyi adóbevétel növekedett 2015-ben. A kisebb támogatás mellett ráadásul több feladatot kell ellátnia az önkormányzatnak – tette hozzá a polgármester.

A költségvetési bevételek jelentős hányadát teszi ki a közhatalmi bevétel, aminek összege 1 milliárd 565 millió forint. Jól alakult 2015-ben a város legnagyobb bevétele, az iparűzési adó, amiből a költségvetésben megállapított összeghez képest mintegy 476 millió forinttal többet sikerült realizálni. Ez alapján 2016-ban egymilliárd 250 millió forint iparűzési adóbevételt tervez a város, 150 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban.

Ingatlanértékesítésből 75 millió forint a terv, szemben az előző évi 70 millióval, amiből viszont 90 millió forint teljesült.

A finanszírozási bevételeknél egymilliárd 450 millió forint maradvány jelenik meg, ez a beruházások, támogatásoknak és az általános tartalék forrása lehet.

A kiadási oldalon az önkormányzat elsősorban a szociálisan rászorultak támogatását igyekezett bővíteni. A települési segély értéke 10 millió forinttal emelkedett a tavalyihoz képest, vagyis összesen 40 millió forintot szán az önkormányzat erre a célra.

A polgármester rámutatott, hogy a 2016 évi költségvetés tervezetben majdnem 604 millió forint szerepel saját erőként beruházásokra, felújításokra. Kiemelt cél az iskolák állagmegóvása. Szinte minden iskolára komolyabb összeget terez költeni a város, a Dózsa és a Platán iskolákban például az összes vizesblokk felújítása a tervek között szerepel.

Csányi József beszélt arról is, hogy az iskolák működtetésére 421 millió forintot fizetett éves szinten a város a KLIK-nek. Miután tavaly szeptember 1-jétől az önkormányzat visszavette ezt a feladatot, kiderült, hogy nagyságrendileg mintegy 100 millió forint „eltűnt” a rendszerben, vagyis nem költötték rá az iskolákra. Ebben az évben ez másként lesz – szögezte le a polgármester.

Komolyabb összeget fordítana az önkormányzat a félegyházi strand és uszoda felújítására is ebben az évben, beleértve a régi lapostető, az öltöző, az üzlethelyiségek, valamint a strandot körülvevő zöldfelület rendbetételét.  

Támogatásokra 172 millió forint jutna idén, ami 58 millió forinttal több, mint 2015-ben volt. A verseny- és tömegsport például 13 millió, a civilszervezetek 11 millió, egyéb szervezetek 7 millió, a Bursa Hungarica 4 millió, a városi kórház pedig 10 millió forint támogatásban részesülne. Jelentős összeggel segítené a város a diáksportot is, például azzal, hogy – bár a KLIK nem tudja vállalni ennek költségeit – továbbra is biztosítaná a köznevelési intézmények részére az úszásoktatás költségeit. A Panel Program keretében 6 + 1 társasházban nyílik lehetőség nyílászárócserére és hőszigetelésre 2016-ban.

Tavaly összesen 5 millió forint állt rendelkezésre rendezvények támogatására, idén erre a célra 18 millió 900 ezer forintot költene a város, ami elsősorban a kiemelt rendezvények – majális, Városalapítók Hete, Libafesztivál, augusztus 20., advent – színvonalas megrendezését teszi lehetővé.

Az intézményi feladatok tekintetében az állam egyedül a védőnők esetében nem csökkentette a támogatások összegét – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: míg például tavaly a temetők üzemeltetésére több mint 20 millió forint támogatást kapott a város, addig idén mindössze 100 ezer forintot. A különbözetet természetesen az önkormányzatnak kell biztosítania.

Ennek ellenére az intézmények az elmúlt évhez képest 231 millió forint többletfinanszírozásban részesülnek 2016-ban, így összesen 723 millió forintot biztosít számukra az önkormányzat.

A költségvetés 467 millió forint általános tartalékot tartalmaz, ami mintegy 90 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban volt, viszont a beruházásokra 2015-ben biztosított 190 millió forint saját erővel szemben e célra 2016-ban csaknem 604 millió forint áll rendelkezésre. Ahogy a polgármester fogalmazott: jelentős összeget fektet be Félegyháza a városi vagyon felújításába.

Csányi József szerint stabil, megfontolt és jól kivitelezhető költségvetést sikerült 2016-ra összeállítani, amely a következő éveket is megalapozó gazdasági stabilitást teremt meg Kiskunfélegyházán.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!