Helyi hírek 2016. február 2. 21:10

A gazdasági bizottság is a költségvetés elfogadása mellett voksolt

Képgaléria
A gazdasági bizottság is a költségvetés elfogadása mellett voksolt
Az óvatosság elvét követtük a 2016. évi költségvetési rendelet megalkotásakor. A bevételi és kiadási oldalt úgy terveztük, hogy semmi ne veszélyeztesse a város stabil gazdálkodását – mondta a gazdasági bizottság február 2-ai ülésén Csányi József polgármester a költségvetés tárgyalásakor. Az alapelveket valamennyi bizottsági tag elfogadta, néhány módosító javaslat azonban megfogalmazódott a bizottsági tagok részéről.

Horváth Tamás önkormányzati képviselő (MSZP) – elismerve, hogy a korábbiakhoz képest emelkedett a nehéz helyzetben élők segítésére szánt összeg – a keret további bővítését javasolta. Emellett ismét felvetette - korábban megfogalmazott javaslatát -, hogy mielőbb módosítsák a város szociális rendeletét, annak érdekében, hogy a leginkább rászorulókat tudják segíteni. Megismételte azt az előterjesztését is, miszerint a kedvezményes strandbelépőkre jogosultak körét ki kellene terjeszteni a nagycsaládosokra és a nyugdíjasokra is.

Gyenes Attila bizottsági elnök, és Csányi József válaszukban megfogalmazták, hogy 2016-ban jelentősen emelkedtek a támogatásra szánt összegek, a város teherbírását, gazdasági stabilitását azonban biztosítani kell. A kedvezményes strandbelépőkkel kapcsolatosan a polgármester azt is elmondta: a fürdő vezetésével a közelmúltban dolgozták ki azt a működtetési tervet, amelynek megvalósításával remélhetően növekedni fog a strand éves bevétele. Amennyiben ez így lesz, a kedvezményezettek körét év közben is bővíteni lehet.

Kollár László önkormányzati képviselő (Jobbik) azt javasolta, hogy a költségvetésből jusson arra is pénz, hogy Kiskunfélegyháza is méltón megünnepelhesse az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Felvetése meghallgatásra talált. A képviselőt arra kérték, hogy fogalmazza meg elképzeléseit, és megkeresik annak módját, hogy az évfordulóhoz méltó megemlékezés legyen a városban.

Kiskunfélegyháza önkormányzata 2015-ben több mint 8 millió forint támogatást nyújtott a városi kórháznak. A támogatás a gyermek-, a kardiológiai- és a szemészeti szakrendelés, valamint a sürgősségi fogadóhely működési feltételeinek javítását szolgálta. A vállalt feladatokat a kórház teljesítette úgy, hogy a támogatási összegből közel egymillió forintot takarított meg. Az intézmény azt kérte, hogy a megtakarításból fizikoterápiás kezelőegységet, valamint vízálló matracvédő huzatot vásárolhassanak.  A gazdasági bizottság támogatta a kórház kérését.

Kedvező elbírálást kapott a bizottság részéről a Nyugdíjas Klubok Egyesületének azon kérelme is, hogy a volt HMO épületében lévő irodájukat – a közüzemi díjak megfizetése mellett – további öt évig kedvezményesen, havi 1000 forintért bérelhessék.

s. r.




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!