Helyi hírek 2016. február 3. 11:00

A város boldogulásáért imádkoztak

Képgaléria
A város boldogulásáért imádkoztak
A városlakók és a városvezetők együtt imádkoztak és gyújtottak gyertyát Félegyháza elhunytjaiért, valamennyi polgáráéért, a település jövőjéért Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a Sarlós Boldogasszony templomban február 2-án. A szentmisét a gyertyák megáldása után dr. Rónaszéki Gábor plébános celebrálta.

A helytörténeti kutatásokból lehet tudni, hogy már az 1800-as években is tartottak szentmisét a városért Benedek Ágoston plébános javaslatára, aki Mária Terézia királynő 1774. február 4-én aláírt mezővárosi rangot adományozó oklevélének megünneplésére kérte a város elöljáróit.

Benedek Ágoston plébánost később elhelyezték Kiskunfélegyházáról, így a nemes kezdeményezés homályba merült. A hagyományt 1808-ban Balog István plébános elevenítette fel újra, de csak néhány évig tudta életben tartani.  Hosszú évek elteltével 2003-ban Talapka István apát-plébános döntött úgy hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a város polgárai és elöljárói ismét közösen gyújtsanak gyertyát és imádkozzanak Félegyháza boldogulásáért.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!