Helyi hírek 2016. február 4. 07:00

Elfogadta a testület Félegyháza 2016 éves költségvetését - videóval

Képgaléria
41 napirendi pontot tárgyalt meg február 3-i, szerdai ülésén a félegyházi képviselő-testület. Határozat született többek között arról, hogy több mint 48,6 millió forintot visszafizet a város a „Természettudományos Oktatás Megvalósítása a Móra Ferenc Gimnáziumban Kiskunfélegyházán” című projektből. Ez az összeg az úgynevezett szabálytalansági eljárást követően megállapított bírság és kamat, amit az előző városvezetés idejében megvalósult projekt ellenőrzése során feltárt szabálytalanság miatt róttak ki a városra.

Az esetet Horváth Tamás (MSZP) önkormányzati képviselő „az elmúlt évek közbeszerzési anomáliáinak megkoronázásának” nevezte. Mint mondta: – Számos közbeszerzés zajlott le az előző városvezetés idejében Félegyházán, aminek a törvényessége megkérdőjelezhető. De annyi problémával egyik sem járt, mint ez a beruházás. Elfogadhatatlan, hogy egy felelőtlen korrupt eljárásért 48 milliót fizessen a város! Elvárom, hogy a város vezetői vizsgálják ki a felelősöket! Annál is inkább, mert nem kevés pénzről van szó, ez az összeg másfél évig fedezné a város szociális kiadásait.

Kollár László (Jobbik) is a felelősök felkutatását sürgette, és a felelősség megosztásának lehetőségét kereste, de Dongó József (Fidesz) és Kapus Krisztián (Fidesz) is amellett tört pálcát, hogy tegyen feljelentést az ügyben az önkormányzat.

Csányi József polgármester elmondta, hogy az önkormányzat megfellebbezte a büntetést a Miniszterelnökségnél, eredménytelenül. A felelősségmegosztás pedig azért nem járható út egyelőre, mert az előző önkormányzat olyan szerződést kötött, amely alapján a projektmenedzsment cég semmilyen felelősséget nem vállal a hibákért. Európai Uniós pályázat lévén a miniszterelnökség rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Végül a képviselő-testület – a polgármester javaslatára – úgy döntött, hogy a megállapított bírságot az önkormányzat megfizeti, és a következő testületi ülésre készül egy előterjesztés abban a témában, hogy tesz-e feljelentést az ügyben a képviselő-testület. De addig is – tette hozzá a polgármester – bárki feljelentést tehet magánemberként is.

Elfogadta a testület a város 2016. évi költségvetési rendeletét is, amelyet azt megelőzően valamennyi bizottság, továbbá az Érdekegyeztető Tanács, a Szociális Kerekasztal és az Idősügyi Tanács is támogatott.

A város költségvetésének főösszege 5 milliárd 959 millió 331 ezer forint. Az állami támogatás mértéke 14,5 millió forinttal kevesebb a tavalyinál, iparűzési adóból viszont 2016-ban egymilliárd 250 millió forint bevételt tervez a város. Beruházásokra, felújításokra saját erőként majdnem 604 millió forint szerepel a költségvetésben. Az intézmények számára 723 millió forintot biztosít 2016-ban az önkormányzat, és 467 millió forint általános tartalékot tartalmaz a költségvetés.

A testületi ülést követően arra kértünk néhány képviselőt, hogy összegezzék a város 2016-os költségvetésével kapcsolatos meglátásaikat.
 

Jankovszki Zoltán (Fidesz)

– Nem támogattuk a költségvetést, illetve tartózkodtunk a szavazáskor. Jól látszódik, hogy amikor 2013-ban a Fidesz-kormány konszolidálta a várost, sok lehetőséget hagyott itt. Ezért most sokkal könnyedebben költünk, több pénz jut bizonyos tételekre. Sajnálatos azonban, hogy továbbra sem egyeztet a városvezetés a Fidesz frakcióval, ezért sok javaslatunk, ami az itt élők életét könnyítené, nem került bele a költségvetésbe. Emiatt tartózkodtunk a költségvetés szavazásakor.
 

Horváth Tamás (MSZP)

– 25 pontból álló javaslatot adtunk le, és ezeket a bizottsági üléseken és az előzetes egyeztetéseken megvitattuk. A testületi ülésre csak azok maradtak, amelyek nem épültek be a költségvetésbe, vagy nem az általunk javasolt súllyal. Ilyen volt például a szociális, illetve a települési támogatások körének kibővítése. A város ugyan növelte a szociális támogatásokra fordítandó összeget, de mi azt szeretnénk, hogy még többen érjék el ezeket a támogatásokat, és ezek körének bővítését is szorgalmaztuk. Bár ezt nem sikerült elérni, ennek ellenére támogathatónak találtuk a költségvetést. A kormány kiszállt a szociális támogatásokból, a város intézményeinek a fenntartásából. Az idén e célra 60 millió, a temető fenntartásra 20 millió forinttal ad kevesebbet. Mindezeket számításba véve azt gondoljuk, hogy amit a város megengedhet az önerejéből, azt megteszi idén is.
 

Gyenes Attila (Nemzeti Fórum)

– A lehetőségekhez mért legjobb, az elmúlt évek legbiztosabb költségvetése készült el, amelyben sok mozgástér is maradt még. Nem számoltunk az időközben esetleg kiírt pályázatokkal, amelyek élénkíthetik a költségvetés számadatait. Reméljük, hogy a főösszeg tovább fog gyarapodni, a város javát szolgálva.
 

Kollár László (Jobbik)

– A rendelet számszakilag korrekt, jól megfogalmazott. Ami miatt tartózkodtam az elfogadásnál, hogy véleményem szerint nincs benne jövő koncepció. A jelenlegi városvezetés kifejezetten a munkahelyteremtést tűzte zászlajára annak idején, az ezt szolgáló kezdeményezéseket hiányolom a 2016-os költségvetésből. Míg például az ipari park fejlesztésére 1,8 milliárdos összeget szán a város, Félegyházán még mindig 2 százalékos szinten marad az iparűzési adót, miközben Kecskeméten 1,6 százalék. Véleményem szerint ezzel nem segítjük a nagyvállalkozások letelepedését. Ez is közrejátszott a tartózkodásomban.
 

Csányi József polgármester (Nemzeti Fórum)

– Konstruktív, jó költségvetést hoztunk a testület elé. Idén beruházásokra mintegy 604 millió forintot költünk a tavalyi 190 millióval szemben. Lehetővé válik ebből többek között a Kiskun utca első 170 méteres szakaszának az újraaszfaltozása és 6 méteresre kibővítése, a strand felújítása,a z Alsótemetőben a ravatalozó, kerítés és útépítés tervdokumentációjának elkészíttetése. Szociális területen több mint 30 százalékos növekedéssel terveztünk, 58 millió forinttal több jut az elmúlt évhez képest a rászorulók és a civil szervezetek támogatására, és több mint 460 millió az általános tartalék.

A félegyházi vállalkozások eredményei önmagukért beszélnek: az ipari parkba 2014-ig összesen négy vállalkozás települt be, míg 2014 októbere óta nyolc, és folynak a tárgyalások a kilencedikkel. Több mint 250 plusz munkahelyet hoztak létre a vállalkozások ebben az időszakban, a munkanélküliség Félegyházán 6 százalék körül mozog. Összességében úgy ítélem meg, hogy ezt a költségvetés méltó a városhoz, és jó út a Félegyháza újjáépül program végrehajtásához.

Tóth Timea

Fotó: Kürti László





 

Kövessen minket a Facebookon is!