Helyi hírek 2016. február 4. 08:20 Forrás: Petőfi Népe

Illegális szaporítótelep Kecskeméten: hűtőszekrényben éltek a kutyák

Illegális szaporítótelep Kecskeméten: hűtőszekrényben éltek a kutyák
Összehangolt akcióra került sor a napokban két Kecskemét közeli tanyán. A hatóságok és az állatvédők összesen 64, sanyarú körülmények közt - főként kibelezett hűtőszekrényekben - tartott kutyát koboztak el és vittek normális körülmények közé. Az ebek állapotát látva a kiérkező hatósági állatorvos is elsírta magát - írta az állatportál.hu.

A kutyák lefoglalását hosszú hivatalos procedúra előzte meg, ennek végeredményeként Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Lajosmizse Önkormányzata, a Járási és Megyei NÉBIH, két városi rendőrkapitányság állatvédő szervezetekkel együttműködve számolta fel egy eljárás alá vont személy két tanyán illegálisan fenntartott szaporító telepeit.

A láncon és romos építményekben tartott ebek a sárban, hidegben és forróságban éltek rendszeres ellátás nélkül. Az állatvédőknek kellett etetni és itatni őket az eljárás vége fele, mert a tulaj nem gondoskodott ekkor sem az állatokról. Az állatvédők azt tapasztalták, hogy a kutyák éhesek voltak mindig, annyira, hogy elhullott társuk tetemét dézsmálták meg és kiették a belső szerveit.

"Tollas, döglött csirkéket vitt hetente egyszer-kétszer a magát tulajdonosnak mondó férfi, ezért viszonylagos jó állapotuk kizárólag az állatvédők folyamatos táplálásának eredménye" - mondta el Lakos György az Országos Katasztrófavédelmi Állatmentő Szolgálat vezetője.

A tulajdonos egyébként semelyik eljárás során sem jelent meg a helyszínen, semmilyen kötelezésnek nem tett eleget, semmit nem változtatott - a kiszabott büntetések ellenére sem - a kutyák helyzetén. A legnagyobb hőségben és hidegben egyaránt a kibelezett jégkrémes dobozokban, hűtőszekrényekben laktak az ebek. A telkeken ráadásul több tonna szemét van felhalmozva” – számolt be a portál.

"Amikor a kiérkező hatósági állatorvos is elsírja magát a szörnyű állapotokat látva, akkor már nincs helye további felszólításoknak, bírságoknak - mondták el az állatvédők."

A hatóságok léptek. Az eljárás alá vont férfi egyébként felháborodott a történteken. Azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ő kutyakiképző, az állatok jó körülmények közt voltak, és szerinte ellopták azokat. További részletek az állatportál.hu oldalán.


Fotó: allatportal.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!