Kultúra 2016. február 6. 09:30

Örök kérdés: A film, vagy a könyv a jobb?

Képgaléria
Örök kérdés: A film, vagy a könyv a jobb?
Sokan mondják, és már-már közhellyé is vált, hogy „a könyv mindig jobb, mint a film!” Többen szeretik bevetni a fantáziájukat és arra esküsznek, hogy nagyobb élmény elképzelni a szereplőket és a történetet, mint megnézni egy más valaki által megálmodott verziót. Azonban mi van akkor, ha a film készült el előbb, és ezután írták meg a könyvet? Valóban sikeresebbek a könyvek a filmeknél? Vagy a mozi varázsolja el jobban a fiatalokat? Ezekre a kérdésekre próbáltam megtalálni a választ, a kiskunfélegyházi fiatalok segítségével.

Kiri Dávidnak, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjának az utóbbi időben sok könyv nőtt a szívéhez, és szerinte némelyik sokkal jobb, mint a filmes változat. Mivel nem olyan régen kezdett el rendszeresen olvasni, még a filmeket részesíti előnyben. Dávid baráti körében sokan vannak, akik megnéztek már egy filmet, és utána elolvasták a könyves változatot is, ők arra jutottak, hogy a filmekből általában több érdekes részlet is kimaradt.

Fekete Roxána, a Constantinum Nevelési- Oktatási Intézmény tanulója azt mondja, hogy sokkal szórakoztatóbb egy kötet olvasása, és az olvasás által ezen kívül még a szókincse is bővül az embernek.

Fekete Szabina, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja szintén a filmek könyves változatát kedveli jobban. Azt mondja, több gondolat van bennük leírva, az olvasás pedig a képzelőerő beindítására és gondolkodásra késztet. Azáltal, hogy olvasunk, erősödik gondolkodásunk, bővül a látókörünk és egyre több információt leszünk képesek befogadni.

A kis kutatás eredményeképp bátran kijelenthetjük, hogy az olvasással nem járunk rosszul, hiszen intelligenciánk nő és az elménk is erősödik. Ám a filmnézés sem marad hátrányban, mivel egy fotelben ülve, pihenve szintén érdemes megnézni egy jó történetet. Ha viszont el is olvassuk és meg is nézzük egy könyv filmes változatát, vagy egy film írott formáját, biztosak lehetünk abban, hogy teljes egészében megértjük az adott művet.

Ám az sem mindegy, mit olvasunk, és mit nézünk. Válasszunk olyan olvasmányokat és filmeket, amelyek lekötik figyelmünket, bele illenek az érdeklődési területünkbe, és amelyek mellett szívesen töltünk el néhány órát.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban lehetőség van könyveket és DVD-ket is kölcsönözni. Jelenleg a Házasság Hetére készülve február 9-től egészen a hónap végéig szerelmes, valamint romantikus könyv- és filmajánlóval várják a kedves olvasókat. Ebben az időszakban minden szerelmes- és házaspár ingyenesen válthat tagságot a Városi Könyvtárba. Minden olvasó, aki alapszintű olvasójeggyel rendelkezik, szabadon válogathat a médiatár romantikus filmjei közül.

Talán ez a téli időszak a legjobb az olvasásra és a filmnézésére, hiszen hamar sötétedik és nagyon sok időt töltünk az otthon melegében. Bármelyiket is választja, jó szórakozást kívánok!

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!