Kultúra 2016. február 8. 13:30

Ülésezett a Móra Ferenc Társaság elnöksége

Képgaléria
Ülésezett a Móra Ferenc Társaság elnöksége
A február 5-e és 9-e között zajló Móra Ferenc-emléknapok nyitórendezvénye után tartotta meg soros elnökségi ülését a tavaly újjáalakult Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyházán.

Vészits Andrea elnöki köszöntőjét követően Kapus Béláné ügyvezető elnök számolt be a társaság életének elmúlt négy hónapjáról, azokról az eseményekről és rendezvényekről, amelyeknek elsődleges célja a Móra család szellemi örökségének ápolása mellett a gyermek- és ifjúsági irodalom terjesztése és népszerűsítése volt. Közülük is kiemelte a nagyszámú gyermekközönséget megmozgató, két november 10-ei rendezvényt. Az egyiken, egy irodalmi ankéton, a város felső tagozatos diákjai találkozhattak Vészits Andrea íróval, a népszerű Időfutár-könyvek társszerzőjével, a másik az iskolák alsó tagozatosait és óvodásait mozgatta meg: nekik a szegedi Kövér Béla Bábszínház Móra mesebirodalma (A Kerek Betűrengeteg) című előadása jelentett maradandó élményeket. A társaság tagjai bekapcsolódtak a város adventi ünnepi készülődésébe is: december 20-án, karácsonyi mesedélutánt tartottak a karácsonyi sátorban.

Az idei év legfontosabb eseményeit érintve Kapus Béláné beszélt a május végére, „A Mórák nyomában” címmel tervezett vajdasági kirándulásról. A Zentán, Csókán, Kevin áthaladó úton a megemlékezések és a koszorúzások mellett sor kerülne egy együttműködési szerződés megkötésére is a Keviben működő Móra István Művelődési Egyesülettel.

Az elmúlt évihez hasonlóan július 19-én, Helyettünk írta címmel a társaság tagjai emlékeznek Móra Ferencre a szülőházánál.

Az őszi időszakról beszélve az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy az év rendezvényei közül mindenképpen kiemelkedik az október 5-ére és 6-ára tervezett Móra Fesztivál, hiszen a Móra Ferenc Társaság fő profilja a gyermekkultúra támogatása. A programok között, amelyeknek a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Kiskun Múzeum és a Móra Ferenc Művelődési Központ ad helyet, szerepel egyebek mellett közönségtalálkozó könyvkiadókkal, rajzpályázat, meseillusztráció-kiállítás, de a Kincskereső kisködmön történetei is megelevenednek majd a színpadon.

Végezetül szó volt a társaság taglétszámáról, amely az induló 18-hoz képest folyamatosan gyarapodik. A Móra Ferenc Társaság továbbra is szeretettel várja az új belépőket és pártoló tagokat.

Dr. Luchmann Zsuzsanna





 

Kövessen minket a Facebookon is!