Helyi hírek 2016. február 10. 16:30

Szeptemberben ismét gyermekzsivaj tölti ki a Petőfi iskola falait - videóval

Képgaléria
Ünnepélyes sajtótájékoztatón írták alá azt a dokumentumot, amelynek értelmében az önkormányzat 2026. július 31-éig ingyenes használatba adja a Kiskunfélegyházi Waldorf Egyesületnek a volt Petőfi Sándor Általános Iskola épületét. Ez a döntés szeptembertől lehetővé teszi, hogy a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda egy épületegyüttesben, jó feltételek közepette végezhesse oktatási-, nevelési feladatait.

Csányi József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén ellenszavazat nélkül döntöttek a használatba adásról Ennek legfőbb oka az volt, hogy mindenki egyetértett azzal, hogy az 1926-ban indult, nagy múltú iskola ismét a gyermekek nevelését, oktatását szolgálhatja. Fontos az is, hogy az egyesület vállalta, hogy a felújítási és karbantartási munkálatokra 2020-ig közel 25 millió forintot fordít, és biztosítja az épületben lévő irattárak zavartalan működését.

Ez a megállapodás lehetőséget biztosít a Waldorf óvoda és iskola pedagógiai munkájának kiteljesítésére – fogalmazott Feketéné Csikós Szilvia intézményvezető. Egy helyen lesznek az óvodások és iskolások, adott a sportudvar, a tornaterem, sőt még egy színházterem is, amely szinte nélkülözhetetlen a művészeti oktatáshoz – tette hozzá.

A Petőfi Sándor Általános Iskola 1926-ban nyitotta meg kapuit Állami Polgári Fiúiskolaként. Az 1928/29-es tanév kezdésére az iskola benépesedett. A polgári iskolai képzés egyre népszerűbbé vált, s így az iskola súlyos helyhiánnyal küzdött, azonban épületgondjai ellenére – rendületlenül fejlődött.

Az új iskolaépület építéséhez 1938. augusztus közepén fogtak hozzá, Kanizsai Nagy Imre tervei alapján, melybe 1939 augusztusában költözött be az intézmény, de a tanítás csak szeptember 11-én kezdődött a 13 tanteremben.

1939-től 1949-ig Állami Szent István Polgári Fiúiskola néven működtek, de a háború teljes egészében elérte a várost, így természetesen elérte annak minden oktatási intézményét is. A családok nem tudták kifizetni a tandíjat, így egyre kevesebb gyerek tudott eljárni az iskolába. A háború befejeződését követően – bízva a helyzet javulásában és az iskolában – 334 tanulót írattak be a szülők.

Az intézmény 1949 szeptemberétől viseli a Petőfi Sándor Általános Iskola nevet.

 Az 50-es évek vége felé a Petőfi Sándor Általános Iskola bázisiskola lett, ami azt jelentette, hogy módszertani központtá vált. 1988-ban megindult a matematika-számítástechnika tagozatos oktatás. Első osztálytól kezdve számítástechnikát és emelt szintű matematikát tanulhattak a gyerekek. Az iskolában alternatív tagozat működött, amely felvállalta a nehezebben kezelhető, sokszor osztályt ismétlő, más iskolákból eltávozott gyermekek, fiatalok nevelését és általános iskolai oktatását, még tanköteles koruk elérése után is.

2001-ben jött létre a Kiskunfélegyházi Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a város három nagy múltú iskolájának- a Batthyány Lajos ének-zene tagozatú Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Városi Zeneiskola– összevonásával. Az összevonást külső tényezők, a gyermeklétszám folyamatos csökkenése és a szorító gazdasági kényszer váltotta ki. A változások a Petőfi Sándor Általános Iskola épületét hosszú időre „kényszerpihenőre” ítélték.

Az ingatlan hasznosítása szempontjából fontos dátum a 2004-es év, amikor is kiskunfélegyházi felsőoktatás engedélyeztetése érdekében az EUROSZFÉRA Oktatási és Kulturális Alapítvány engedélyt kért a MAB-tól az Euroszféra Nemzetközi Menedzserképző Intézet és Üzleti Főiskola javára. A tárgyalások eredményeként kezdte meg a Pannon Egyetem Kiskunfélegyházi Képzési Helye 2009 szeptemberében a Petőfi Sándor Általános Iskola épületében az államilag akkreditált felsőoktatási képzést. 2015-ben a felsőoktatási tevékenység a Kossuth utca 31. szám alatti ingatlanban megszűnt.

 

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!