Helyi hírek 2016. február 12. 13:20

Évet értékelt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Képgaléria
Évet értékelt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
1609 tűzesethez és 1355 műszaki mentéshez riasztották 2015-ben a Bács-Kiskun megyei tűzoltókat. A 2964 riasztásból 670 volt téves, 11 pedig szándékosan megtévesztő. Tűzvizsgálat 51 esetben indult. Egyebek mellett ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, amit február 10-én, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015-ös évének fontosabb eseteiről és eredményeiről tartott dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató és Mecsei Judit tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzési szolgálatvezetője.

Mint elhangzott, 2015-ben az igen száraz, szeles időszakok kedveztek a szabadtéri tüzek kialakulásának. Július negyedik hétvégéjén két olyan nagykiterjedésű erdőtűz is volt két különálló helyszínen, amelyet a katasztrófavédelem és más szervezetek összehangolt munkájával, erőinek és eszközeinek egyidejű, koordinált beavatkozásával lehetett felszámolni. A két hosszan tartó erdőtűz felszámolásánál tanúsított rendkívüli helytállásukért harmincnégyen vehettek át miniszteri, főigazgatói és megyei igazgatói elismerést.

A X. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn, a beavatkozói szakterületen a kecskeméti tűzoltók ismételten a dobogón állhattak, az ország első három legjobb hivatásos tűzoltóságai között.

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok működése stabil, 2015-ben 771 káreseti tevékenységben vettek részt. 2015-ben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázatokon több mint 24,7 millió Ft értékben részesült támogatásban a 27 pályázó önkéntes tűzoltó egyesület.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén három létesítményi tűzoltóság működik. A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság széleskörű lakosság tájékoztatási tevékenységet folytatott tavaly is, elsősorban az erdő és vegetációs tüzek, szén-monoxid mérgezés, kéménytüzek megelőzése témakörökben.

A polgári védelmi szakterület a felkészítésre, az önkéntességre, a veszélyhelyzetek hatósági eszközökkel történő megelőzésére és a bekövetkező események hatékony, gyors reagálására fordított kiemelt figyelmet.

A lakosságtájékoztatás rendszerében kiemelt figyelmet kapott a tanulóifjúság felkészítése. A katasztrófavédelmi ifjúsági versenyben összesen 240 diák vett részt. Az országos versenyen középiskolai kategóriában I., általános iskolai kategóriában pedig II. helyezést értek el csapataink. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítéséhez 43 középiskolával van érvényes együttműködési magállapodása az igazgatóságnak, 992 diák vett részt a foglalkozásokon.

A megye minden járásában önkéntes alapon szerveződött területi polgári védelmi szervezetek, járási mentőcsoportok alakultak, 347 taggal, akik képesek katasztrófavédelmi műveletekben való közreműködésre. A települések önmentő képességének fokozása érdekében 36 településen 627 fő belépésével, települési mentőcsoport alakult, melyek felkészítése, rendszerbeállító gyakorlata és minősítése megtörtént. A mentőcsoportok a rendkívüli időjárási helyzetek kezelése, az alapvető vízkár-elhárítás, valamint vezetés, irányítás és logisztikai tevékenység végzésére szereztek a minősítéssel jogosultságot.

Az önkéntes mentőszervezetek 2015. évi támogatására kiírt pályázaton a Bács-Kiskun megyéből pályázó valamennyi mentőcsoport sikeresen szerepelt, összesen mintegy 5,3 millió forint értékben.

Az év során az igazgatóság gépjármű állománya egy gépjárműfecskendővel (Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság), egy Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egységgel (KSE gépjármű), valamint két ügyintézői gépjárművel bővült.

A 2015. július 1-je és 6-a között Olaszországban, Auronzo di Cadore-ben megrendezett sárkányhajó Európa Bajnokságon a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság sárkányhajó csapata, a Speed Dragons különböző kategóriában, kimagasló eredménnyel (I-II. helyezés) képviselte megyénket.





 

Kövessen minket a Facebookon is!