Gazdaság 2016. február 12. 11:40 Forrás: MTI

Megkapták az alaptámogatást

Megkapták az alaptámogatást
Február elejéig a gazdák 95 százaléka kapott alaptámogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) - mondta az MVH elnöke az MTI-nek.

Gyuricza Csaba hozzátette: ilyen arányú kifizetésre, még az előző, jól bejáratott agrártámogatásoknál sem volt példa. Csak 2016 első hónapjában 50 milliárdot utalt a hivatal a jogosultaknak. Tavaly pedig minden eddiginél többet, mintegy 800 milliárd forintot fizetett ki az MVH, ez mintegy 15-20 százalékkal több, mint a korábbi években - emlékeztetett.

Értékelése szerint az MVH legnehezebb, de egyik legsikeresebb éve volt 2015. Miközben az új Közös Agrárpolitika (KAP) reformjából adódó változásokhoz kellett igazítani az MVH működését, befejeződtek a 2007-2013-as uniós ciklus kifizetései, továbbá megkezdődött a felkészülés az új Vidékfejlesztési Program (VP) pályázataira.

Az elnök kiemelte: az MVH új vezetése a gazdabarát hivatal kialakítását tűzte ki célul. Ennek érdekében átalakította az informatikai rendszerét, az ügyfélszolgálatát, és a korábbi 50 százalék alatti telefonos elérhetőséget 85 százalék fölé emelte. Megújította a hivatal honlapját, partneri viszonyra törekedett a termelőkkel a pályázati folyamat és az ellenőrzések során. Kerülte a szankcióorientált, öncélú ellenőrzéseket, a helyszíni ellenőrök oktatására is nagy hangsúlyt fektetett. Újdonság volt, hogy a gazdák támogatási kérelmeik benyújtását követően tájékoztatást kaptak a támogatási kérelmeknél gyakran előforduló elkövetett hibákról - sorolta. Az új agrártámogatási rendszer sikerének tekinthető, hogy tavaly október 16-án elindította az MVH az előlegfizetést. Mindez jelentős eredmény - mutatott rá az elnök -, mivel csupán 11 tagállam vállalta, hogy előleget fizet gazdálkodóinak.

Hozzátette: emellett Magyarország az egyetlen uniós tagország, amely egyidejűleg nyolc jogcímben indította el a kifizetéseket. Magyar javaslatra került be az uniós szabályozásba, hogy a korábbi maximum 50 helyett legfeljebb 70 százalékos előleget is fizethetnek a tagállamok. Magyarország élt is az akár 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Mindez versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak.

Az előlegfizetés november 30-i határidejéig területalapú támogatásra (SAPS-ra), zöldítésre és egyes termeléshez kötött állatalapú jogcímekre az MVH összesen közel 132 milliárd forintot utalt a gazdáknak. Idén január végére pedig az előlegek és részfizetések együttes összege meghaladta a 255 milliárd forintot, és a tervek szerint a hivatalos határidő előtt, a nyár elejéig minden jogosult kérelmező megkapja a támogatását.

Értékelése szerint sikeresen zárult a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklus agrár-vidékfejlesztési támogatásainak kifizetése is. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásában megvalósuló támogatások kifizetésére december 31-ig került sor. A 2007 és 2015 közötti időszakban EMVA forrásból összesen több mint 1500 milliárd forint uniós támogatást fizetett ki a hivatal, tavaly mintegy 800 milliárd forintnyi támogatás kifizetésére került sor.

A hivatal 2015-ben 232 ezer kérelmet bírált el a rekordösszegű kifizetés mellett, miközben mindössze 1150-en fellebbeztek a döntések ellen. A múlt évben az MVH munkatársai összesen több mint 1 millió 300 ezer hatósági ügy intézésében vettek részt, ami átlagosan 1000 ügyet jelent munkatársanként az elmúlt évre vetítve - ismertette az MVH elnöke.


 

Kövessen minket a Facebookon is!