Kultúra 2016. február 14. 13:30

Az EGÉSZséges házasság

Képgaléria
Az EGÉSZséges házasság
A Házasság Hete alkalmából rengeteg érdekes programot szerveznek a hét folyamán városunkban. Ennek a rendezvénysorozatnak ez egyik állomása Rónaszéki Gábor Érzelem, értelem, akarat című előadása volt. Az Ótemplom plébánosa a Petőfi Sándor Városi Könyvtár rendezvénytermében beszélt a szeretetről és a házasság fontosságáról.

A rendezvényre nem csak házasokat hívtak. Zsúfolásig megtelt a Hattyúház érdeklődőkkel, szerelmes párokkal, házasodni készülőkkel és házasokkal is. A könyvtár igazgatója, Kállainé Vereb Mária köszöntötte a vendégeket és a plébánost, majd elmondta, mennyire örül annak, hogy idén a Városi Könyvtár is csatlakozhatott a Házasság Hete programsorozathoz városunkban.

Rónaszéki Gábor plébános röviden elmesélte élettörténetét, ezzel kialakított egy baráti és bensőséges légkört a hallgatósággal. Elmesélte, hogy a nyolcgyerekes családban hatodikként született, és olyan nevelésben részesült, ami után nem volt nehéz az iskolában tanulnia, megtapasztalni mi az a fegyelem. Azt is megemlítette, hogy egy egészséges családból könnyebb elindulni mindenkinek a saját útjára a céljai felé. Ezután már mindenki érdeklődve várta, hogy miről fog szólni előadás, mindenkit érdekelt az, hogy milyen az egészséges házasság.

A plébános rögtön egy fontos megállapítással kezdte beszédét, mégpedig azzal, hogy mindenki boldog szeretne lenni, akár házas, akár nem. Véleménye szerint olyan világban élünk, ahol az emberek többsége nem érzi jól magát, ami azért van, mert nem egészséges az életük, és nem egészségesek a kapcsolataik. Önmagában a család nem teszi teljessé az életünket, ennek a kapcsolódásnak a minősége tudja boldoggá varázsolni az egészet, az, ha harmóniában vagyunk Istennel, a másik emberrel és a teremtett világgal – fejtette ki a plébános, majd hozzátette, hogy kapcsolatrendszereinket folyamatosan építenünk kell. Meggyőződése: ha minden a helyén van, akkor beszélhetünk boldogságról a családban is.

A plébános a szeretetet három részre osztotta: értelem, érzelem és akarat. Szerinte nagyon fontos megjegyezni, hogy a másik személy nem a boldogságunk eszköze, hanem a boldogságban társunk. Ezzel a megállapítással Rónaszéki Gábor teljesen más fényben világította meg a házasságot.

Hozzátette: a szeretet mindhárom eleme fontos, de nem mindegyik egyenértékű. Nem irányíthat egy családot csupán az érzelem vagy az akarat, vagy az értelem. Mindháromnak helyet kell adni a családban, és meg kell tanulnunk irányítani őket. A plébános humoros történetekkel és életigazságokkal támasztotta alá érveit.

Mindenki megelégedetten felszabadultan, és ami a legfontosabb, elgondolkodva térhetett otthonába. Talán akad olyan, aki alkalmazni is fogja az előadáson hallott tanácsokat a saját életében is. Mindenkinek EGÉSZséges házasságot kívánok!

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!