Gazdaság 2016. február 23. 18:00

Most még kedvezőbb feltételekkel juthatnak forráshoz az agrárvállalkozások

Képgaléria
Most még kedvezőbb feltételekkel juthatnak forráshoz az agrárvállalkozások
Most minden eddiginél kedvezőbb kondíciójú hitelhez juthatnak hozzá azok a gazdák, akik a „Földet a Gazdáknak” programban szeretnének állami tulajdonú termőföldet vásárolni. Az OTP Bank földvásárlási hitelprogramjának keretében ugyanis 10 évig legfeljebb 1,8 százalékos kamatozás mellett, ezt követően pedig kedvező piaci kamatozás mellett juthatnak finanszírozáshoz az árveréseken nyertes földművesek. Emellett az új gazdálkodási évben öt százalékkal megnőtt a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke, amely így a 85-90 százalékot is elérheti. Kibővült továbbá az előfinanszírozható támogatások jogcímeinek köre, és ebben az évben hektáronként akár 122 ezer forintos hitelösszeghez is hozzá lehet jutni – hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői.

Az OTP Bank kifejezetten az állami termőföldek értékesítésére kialakított, a Növekedési Hitelprogram harmadik (NHP3) szakasza forrásait felhasználó hitelkonstrukciója a liciten kialakult vételár maximum 90 százalékáig, 20 éves futamidőre nyújt kedvező kondíciójú finanszírozást: a hitel kamata az első 10 évben mindössze 1,8 százalékos, ezt követően pedig kedvező piaci kamatozás mellett vehető igénybe. A hitelt akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik. A kamatfizetés naptári negyedévente, a tőketörlesztés pedig évente egy alkalommal, egyenlő részletekben történik. Az OTP Bank szakértői szerint jelentős mennyiségű földterületet kínálnak majd árverésre a dél-alföldi régióban is, így a hitelkonstrukció iránt jelentősen megnőhet majd a kereslet a térség gazdáinak körében.

Az OTP Banknál immár 85-90 százalék is lehet a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke, de ez a SAPS alaptámogatás és a Zöldítés esetében – igénytől függően – akár a 100 százalékot, azaz a hektáronkénti 67.800 forintot is elérheti. Az idei évvel bővült az előfinanszírozható jogcímek köre, így ismét lehetőség van az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetéseinek, továbbá a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) kompenzációs kifizetéseinek előfinanszírozására is, 50-70 százalékos mértékben. A különböző támogatások előfinanszírozásához kapcsolódó finanszírozási termékek előnye, hogy közjegyzői okirat és tárgyi fedezet nélkül is igényelhetőek, a hitel fedezete az elnyert támogatás.

A szintén a területalapú támogatások előfinanszírozásához kapcsolódó OTP Zöldkártya hitel segítségével pedig hektáronként a támogatási összeg kétszereséhez, akár 122 ezer forintos hitelösszeghez is hozzájuthatnak az agrárvállalkozások. A gazdálkodók így nem csak kiemelkedően magas összeghez juthatnak hozzá egyidőben, hanem mentesülnek az alól is, hogy minden évben új előfinanszírozási kérelmet nyújtsanak be.

„A megújult hitelkonstrukciókkal a gazdák továbbra is gyorsan, egyszerűen és még kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá a támogatási összegek akár kétszereséhez is, ami lényegesen hozzájárulhat a tervezett beruházások, fejlesztések mielőbbi megvalósulásához, és ezen keresztül a hazai agrárium fejlődéséhez” – teszik hozzá az OTP Bank szakértői.

 

Kövessen minket a Facebookon is!