Kultúra 2016. február 17. 09:30

Most már elég!

Most már elég!
A fiúk és a lányok egyenlő jogokkal rendelkeznek. Tényleg? Ezt te is így tapasztalod? Mert Tina szerint nem, vagy nem teljesen. De mit tehet egy lány, ha mondjuk zaklatás éri? Ha bántalmazzák? Tényleg ő a bűnös, ha „kihívóan” öltözködik egy buliban, és utána rászállnak a srácok? És mit tegyen, hova fordulhat a lány, ha bajban van? Ki segít neki? A képzeletbeli blog szerzője, Tina felteszi azokat kérdéseket, amelyeket te talán nem mersz, és megtalálja rá a válaszokat is. Ebben segít másoknak is a Norvég Civil Alap támogatásával létrejött projektsorozat, amely a női jogok kérdéseit járja végig a Kreatív Mozaik Alapítvány szakembereinek segítségével.

Annyira elegem van. Tényleg. Totál kivagyok. Amit Macsesz meg Vikáék művelnek a suliban, az gusztustalan. Mert az oké, hogy Kitti csinált egy hülyeséget, de ezért nem kellene ennyire ráugrani! Mintha Vika soha nem lett volna beleesve senkibe! Vagy a drágalátos Nellike! De a legszemetebb az egész bandából Macsesz. Persze én mindig mondtam Kittinek, hogy ne foglalkozzon vele, de ő annyira bele volt zúgva. Hát persze, mert Macsesz a menő srác, akivel bárki, az első szóra. Naná, hogy Kitti is. És amikor megcsinálta róla azokat a rohadt fotókat, akkor még örült is Kitti, hogy mennyire szereti Macsesz. Mert nyilván lenyomta neki a szöveget, hogy azért fotózza le meztelenül, mert nézegetni akarja a képeket, amikor nincsenek együtt. Csak épp azt nem monda el, hogy amikor szakítani fognak, akkor majd szétküldi a képeket az összes haverjának, hogy „Ki kéri a következő mentet?” Úgyhogy a „Kitti cica szexin pózol” című alkotások pillanatok alatt végigfutottak a neten. Szerintem nem volt olyan hímnemű egyed a városban, aki ne látta volna nyolctól nyolcvanig. És azonnal elindultak a kommentek Kitti Facebookján, hogy kinek, mit és hogy csináljon. Már másnap, amikor bement a suliba, elindult a szekálás, mindenki rászállt, és nem csak a fiúk. Vikáék a legjobban. Olyan szemetek, hogy azt elmondani nem lehet.

Kitti persze megpróbálta törölni a képeket, de azt nem lehet, mert az eredetiek Macsesznál vannak. De mindegy is, mert már letöltötték vagy ezren. És hiába is törölné, akár a Macseszét is. Aki ismeri a kép linkjét, az bármikor elő tudja hívni. Akár száz év múlva is. Mert az internet nem felejt. Mondtam Kittinek, hogy azonnal tiltsa le Macseszt, meg az összes hülye haverját a Face-en. Meg azokat is, akik zaklatják.

– De akkor az ismerőseim felét letilthatom!

– Hát, ja… És az lenne a legjobb, hogyha fel se mennél a Face-re vagy három hétig. Azalatt hátha elfelejtenek, és nem piszkálnak többet.

– Úgyse fognak.

Ebben, mondjuk, igaza van Kittinek. Hiába tiltja le őket. Hiába hanyagolja a Face-t. Amikor visszamegy, úgyis kezdődik minden elölről. Mert csinálnak egy új felhasználót, és annyi. Ha azt is letiltja Kitti, akkor egy harmadikat. Áááá… Ez így tényleg nem megy. Igazság szerint nekünk kellene kiállni Kittiért. Mondtam is Zsókának, hogy fogjunk már össze, védjük meg Kittit. Ő jóban van Vikával, szerintem lehetne beszélni vele. Mert ha Vika Kitti mellé állna, akkor az összes lány is az osztályból. És hát Vikát is átvágta már nemegyszer Borók Bence, szóval tökre megérthetné, min megy keresztül Kitti. Szóval, ha Vikát be tudjuk kapcsolni a „Mentsük meg Kittit”-akcióba, akkor már félig megnyertük a csatát. Az osztályfőnökkel is lehetne valamit kezdeni, mert tök jó témákat szokott felvetni, és miért ne beszélhetnénk egyszer az internetes zaklatásról? Meg mondjuk a kiközösítésről, megbélyegzésről? Mert rohadt toleránsak vagyunk mindenkivel, de ha egy csaj csinál valami hülyeséget, akkor kicsináljuk azonnal. És persze arról se ártana dumálni, hogy milyen képeket osszunk meg másokkal. Hogy ne járjon más is úgy, mint Kitti.

Igazság szerint Kittinek ezt az egészet el kellene mondania a szüleinek is. Mert ha nem áll le az ügy, akkor igenis joga van beperelni Macseszt meg az asshole haverjait. Akár milliós kártérítést is fizettethetnek velük. Jó, ettől nem lesz boldogabb Kitti, de nem ártana, ha megtudnák ezek a srácok is, hogy mit tehetnek meg egy csajjal, és mit nem. És Kitti is új életet kezdhetne. Mert most nagyon úgy tűnik, hogy rendesen elcseszte. Egy rohadt fotóval.

Miklya-Luzsányi Mónika




 

Kövessen minket a Facebookon is!