• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Az Aranymonostor feltárását bemutató előadással indult a Bugacról szóló programsorozat
Kultúra 2016. február 20. 13:30 Forrás: hiros.hu

Az Aranymonostor feltárását bemutató előadással indult a Bugacról szóló programsorozat

Képgaléria
Az Aranymonostor feltárását bemutató előadással indult a Bugacról szóló programsorozat
A bugaci Aranymonostor feltárását mutatta be a Cifrapalotában Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója. A február 17-én, szerdán megtartott programot a Kecskeméti Városszépítő Egyesület szervezte.

A jelenlevőket Király József, a civil szervezet elnöke köszöntötte. Egyebek mellett elmondta: véleményük szerint méltánytalanul kevés figyelmet kap mostanában Bugac, a bugaci puszta és Monostor, amelyek egykor fontos területei voltak településünknek. Az 1900-as évektől egyre inkább Bugac turisztikai jelentősége, természeti értékei került előtérbe.

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület idén több előadás keretében szeretné felhívni a figyelmet erre. Az első volt a február 17-i, amikor Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója beszélt az Aranymonostor 2010 és 2013 közötti feltárásáról. Bevezetőjében kitért arra, hogy Bugac turisztikai vonzereje mára erőteljesen lecsökkent, a látogatószám töredékére esett vissza. A tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a későbbiekben a népszerű Kurultaj rendezvényt gyakoribbá, sőt, akár folyamatossá lehet tenni.

Az Aranymonostor feltárásáról egyebek mellett elhangzott: a munkálatok során viszonylag hamar kiderült, hogy a Duna–Tisza közének regionális központját fedezték fel. A XII–XIII. században virágzó település volt ezen a helyen.

Rosta Szabolcs hangsúlyozta: az ásatások során feltárt kincsek, ékszerek, házak és egy bazilika maradványai új értelmet adnak az Árpád-korral kapcsolatos eddigi ismereteknek. A jelenlevők azt is megtudhatták, hogy az Aranymonostor feltárása egy határokon átnyúló turisztikai pályázat keretében elnyert uniós forrásból valósult meg.

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület sorozatának következő előadása a bugaci kisvasút újraindításának lehetőségeit járja körbe. A harmadik előadás a tervek szerint Bugac természeti kincseiről szól majd, az előadó Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa lesz. Az elképzelések között szerepel egy negyedik, a bugaci turisztikai lehetőségeket taglaló előadás megszervezése is.


Fotó: archeologia.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!