Kultúra 2016. március 14. 11:30

Figyelj, szeress, beszélgess!

Figyelj, szeress, beszélgess!
Van egy előadása a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelynek Ahogy a víz tükrözi az arcot címmel, amit március 17-én, csütörtökön Félegyházán is bemutat a fiatalokból, főleg közép- és főiskolásokból álló társaság. A jelenetek hús-vér tinédzserek életének epizódjait dolgozzák fel. Olyan élethelyzeteket, amelyek az őket érintő legmeghatározóbb élményekről, nehézségekről, fájdalmakról beszélnek, úgymint kortárs kiközösítés, alkohol- és drogkérdések, családon belüli erőszak…

A tükörkép – ahogy a víz tükrözi az arcot – kíméletlenül, kegyetlenül szembesít. A hatás pedig drámai. Nem könnyű magára ismerni a tinédzsernek, aki a színpadon az ő lelke legmélyét terhelő fájdalmakkal szembesül. Más eszköze nem is nagyon van a feldolgozására, legfeljebb csak a döbbent csendet felváltó vihogás. Felnőttként, szülőként a másfél órába sűrített sorsokat szinte lehetetlen feldolgozni. Megrázóan fájdalmas felismerni, hogy miként karcolunk soha ki nem törölhető nyomokat a számunkra legfontosabbak: gyermekeink lelkébe. S tesszük mindezt a szeretet jegyében.

Nincs új a nap alatt. A törékeny gyermeki egyensúlyt kikezdő hatások évezredek óta ismétlik magukat. Számolatlan nemzedék önértékelése futott zátonyra a „nem vagyok értékes”, „nem érdemlem meg, hogy szeressenek”gondolatának emésztő önsorsrontásától.

De hát mi vezet idáig, és mit tehetünk, hogy máshogy legyen? Hol kezdődik és hol ér véget a felnőtt – a szülő és a pedagógus – felelőssége, joga, lehetősége? Mikor figyelünk jól gyermekeinkre, tanítványainkra? Ezekre a kérdésekre is választ keresnek a Kreatív Mozaik Alapítvány szakemberei annak a Norvég Civil Alap támogatásával létrejött projektsorozat keretében, amely a női jogokat járja körül.

Napjainkban minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz férje vagy partnere, évente körülbelül 30 gyermek hal meg bántalmazás, vagy elhanyagolás következtében Magyarországon, és ennél jóval többen szenvednek el ütlegeket és egyéb erőszakot. A számokat legfeljebb ha megbecsülni lehet, hiszen az esetek többségére soha nem derül fény. Az ENSZ-megközelítés szerint bántalmazásnak minősül az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki durvaság, a rossz bánásmód vagy a kizsákmányolás – ideértve a nemi erőszakot is – bármilyen formája.

A bántalmazás okát a legtöbb gyermek saját rossz magatartásában látja. Megakadályozni, hogy egyik ember visszaéljen a másik feletti erőfölényével vagy más hatalmával, minden felnőtt kötelessége. Mert nem csak az bűnös, aki üt és megaláz, de az is, aki ezt némán, cinkosként tűri. A dolog ráadásul öngerjesztő: ha feltáratlan marad, és nem történik meg az elszenvedett bántalmazás feldolgozása, a bántalmazott gyermek nagy eséllyel válik maga is bántalmazó szülővé.

Figyelj, szeress, beszélgess! Mert a legtöbb, amit gyermekeinkért, tanítványainkért tehetünk, az a szeretetteljes, bizalmi viszony és a rendszeres beszélgetés.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!