Helyi hírek 2014. április 19. 18:12

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Két piaci nap után úgy érzi, mintha mindig is itt árult volna a legszélső pultnál, mert a félegyházi vásárlók kedvesek és barátságosak. Bemutatjuk Behányné Leopold Ildikó őstermelőt.

– Már huszadik éve, menetrend szerint járjuk a környék piacait, és ebbe a sorba illesztettük be Félegyházát, a péntekeket kapta. Tetszik a forgatag, sok az árus is és a vevő is, szép, nagy piac. Igazi családi gazdaság a miénk – meséli Ildikó –, a férjem mellett fiunk is belefolyik a munkálatokba. Hacsak ideje engedi, még a traktorra is felül, hiszen ebben nőtt fel, és agrármérnöknek készül, az idén végez.

– Legalább 20 féle sajtot és túrót látok a pulton. Miben térnek el egymástól?

– A termékeinket alapvetően két csoportba sorolhatjuk, attól függően, hogy tehén- vagy kecsketejből készültek. Utána az elkészítés és ízesítés módja szerint különböztethetjük meg őket egymástól. A fűszerezettség szerint mindegyik más és más.

– Hány állatot tartanak?

– Húsz tehén és 5-6 kecske biztosítja, hogy egész évben, folyamatosan legyen mit kihoznunk a piacra. Tejet, vajat, tejfölt, sajtot és túrót. Nem tartalmaznak tartósítószert, és mindig, minden friss.

– Melyek a legkedveltebb termékek?

– A félegyházi piacon még nincs nagy tapasztalatunk, de általában a sajtok iránt a legnagyobb az érdeklődés. Meg is lehet kóstolni. Két nap után elmondhatom, hogy alakulóban van a törzsvevőkör, hiszen máris akadnak olyanok, akik az első alkalom után visszatértek.

– Mennyi munkával jár az állatok ellátása és a sokféle termék elkészítése?

– Szüntelenül ezzel és ennek érdekében dolgozunk. A takarmányt meg kell termelni, az állatállomány is sok törődést és figyelmet igényel, és ezekkel az egészséges finomságokkal, amíg idekerülhetnek a félegyházi piac pultjára, velük is folyamatosan foglalkoznunk kell.

– Hány órakor kell felkelni ahhoz, hogy a következő pénteken, és az utána következőkön ugyanitt találkozhassanak a vásárlókkal?

– Kiskunmajsáról járunk ide, de nem az utazásra fordítjuk a legtöbb időt. Nálunk megszokott a hajnali 3-kor kelés, ebben nincs semmi rendkívüli, ez a dolgunk és szívesen tesszük. Úgy látszik, beválik nekünk a félegyházi piac, és tényleg minden héten itt leszünk.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!