Helyi hírek 2016. február 23. 13:30

Arcok a piacról - A mi lángosunk

Arcok a piacról - A mi lángosunk
Nem sok magyar emberrel találkoztam, aki ne szeretné a finom, meleg, frissen sült lángost. A sajtos-tejfölös mellett az ízesítésnek ma már csak az emberi fantázia szab határt. Minden bizonnyal ez az egyik legnépszerűbb gyors étel országszerte, nem csoda, hogy a turisták is előszeretettel kóstolják. De maradjunk Kiskunfélegyházánál, és a helyi lángosnál!

A piacon Seresné Gál Klára, két fiúgyermek édesanyja süti nap, mint nap a friss finomságot, aminek az illata már kora reggel ingerli a járókelőket. 40 éve kezdte el édesanyja ezt a tevékenységet. S bár jó ideje már Klára vette át a stafétát, péntekenként most is édesanyjával közösen sütögetnek. Klára a szokásos lángost készíti, 77 éves édesanyja pedig az édesszájúaknak kedvez fánkjaival.

Klára nem mindig árult lángost, matematika-kémia szakos tanárként dolgozott évekig. A finom lángos mellett kedvességének köszönhető, hogy oly sok a visszatérő vásárló a pultnál. Tanári pályáját feladva választotta az édesanyjától tanult mesterséget, amit örömmel végez. Még a hajnali ébresztő és a több órás tésztadagasztás sem szegi kedvét.

Beszélgetésünk közben is sorban érkeztek a vevők, Klára pedig már kérdezés nélkül is tudja a törzsvendégek kívánságát. Van, aki ropogósan, más lágyabban szereti – meséli, miközben jó nagy adag sajtot reszel a lángosomra. Míg átnyújtja, hozzáteszi: - Ha nem elég meleg az olaj, a tészta megszívja magát a zsiradékkal és nem lesz finom. Ezért erre nagyon ügyelek. És már süti is a következő adagot.

Bátran mondhatom: a meleg teával elfogyasztott, hamisítatlan magyar lángos bármelyik gyorséttermi étellel állja a versenyt.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!