Helyi hírek 2016. február 23. 09:30

Stresszmentes anyukák, kiegyensúlyozott babák

Képgaléria
Stresszmentes anyukák, kiegyensúlyozott babák
A baba-mama csoportba járó kismamák már várandósságuk idején kapnak olyan információkat, melyekkel felkészültebbek tudnak lenni a szülésre és az azt követő időszakra, Dr. Sinkó Melinda csoportvezető tudatos témaválasztása pedig sok segítséget nyújt az anyukák számára a gyermekek cseppet sem könnyű gondozásában.

Csütörtök délelőttönként a Szakmaközi Művelődési Házban gyermekeik mellett anyukák beszélgetnek, akiket látszólag egyáltalán nem zavar a ricsaj. Vezetőjük, Dr. Sinkó Melinda szoptatási tanácsadó február 18-án a szüléssel kapcsolatos élményeikről kérdezte a jelenlévőket, akik sorra mondták el tapasztalataikat. Kiemelt téma volt a kórházválasztás és a félegyházi szülészet hiánya, mely sok kellemetlenséget okoz a terhes nőknek. A tanácsadás itthon megoldott, de a nagyobb vizsgálatokra, túlhordás esetén pedig naponta vidékre kell utazni a kismamának.

Egy fiatal anyuka arról számolt be, hogy azért döntött Szentes mellett, mert hétvégére esett a szülés várható időpontja. Furcsának tűnő döntését azzal magyarázta, hogy mivel megyén kívüli, felvették az osztályra, ellenben Kecskemétre naponta kellett volna járnia fájásmérésre. - Nincs autónk, tömegközlekedéssel pedig nagyon megterhelő lett volna az utazás - mondta Zsófi. - Csak akkor vállalunk következő babát, ha lesz Félegyházán szülészet - tette hozzá határozottan. Aranka első gyermekét még itthon szülte, most viszont Kecskemétre kellett átmennie. Nincsenek rossz tapasztalatai, bár szerinte a félegyházi szülészet barátságosabb és családiasabb volt. A megyei kórház modern, új osztálya némileg kárpótolta az átjárás kellemetlenségeiért, és a baba is vele lehetett a második naptól.

A kórházi benntartózkodást megkönnyíti, ha az anya kellően felkészül a szülésre, és az azt követő időszakra. - Az anyák változó mértékben kapnak támogatást a szoptatáshoz, pedig a korai segítség nagyon fontos. Legjobb ha már a várandósság idején találkozunk, mert probléma esetén a szülés után hetekkel, vagy hónapokkal később már nagyon nehéz visszahozni az anyatejet - mondta Dr. Sinkó Melinda szoptatási tanácsadó. - Sokan tájékozódnak az internetről, de nem feltétlenül azt olvassák ki belőle, amit kellene. Többen csak a szülésig látnak, arra még nagyon készülnek, de a szoptatásra már nem - tette hozzá.

A csoportba járók első kézből kapnak ehhez szakmai segítséget, és a sok sikertörténet kitartásra motiválja őket. A szülés gyakran téma, az anyukáknak segít a feloldásban, ha beszélnek róla. Sokszor tapasztalható az elakadás, mely nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a szoptatásra is.
- Ha valaki nem úgy élte meg a szülést ahogy szerette volna, vagy ha úgy érzi, hogy elvesztette a kontrollt, és csak sodródott az eseményekkel, akkor a poszttraumás stressz szindróma is kialakulhat, ami nagy hatással van a későbbi anya-gyermek kapcsolatra - mondta Melinda, majd kihangsúlyozta, hogy csekélynek tűnő dolgok is kiválthatják, ami elsősorban az anyuka saját szubjektív megélése, és sokkal kevésbé az, hogy tényleg mi történt.

- A kórházban általában nem ismerik fel, még sokszor utólag sem foglalkoznak vele, így az anya ritkán jut el szakemberhez, így akár évtizedekig munkálkodik, és mély sebet is hagyhat, míg végül az anyuka meggyógyítja magát - fűzte hozzá.

A csoportba járó anyukák maguk is tudnak segítséget nyújtani más nőknek, ezért az információ szélesebb körbe is eljut. Az egyszerűbb eseteket maguk megoldják, ha pedig elakadnak, Melinda elérhető számukra.

K.G.

Fotó: Sinkó Melinda





 

Kövessen minket a Facebookon is!