Helyi hírek 2016. február 24. 13:00

Az év agrárembere félegyházi - videóval

Képgaléria
A kiskunfélegyházi Czakó Szabolcsnak ítélték oda Az Év Agrárembere kitüntető címet fiatal gazda kategóriában. A 32 éves gazdálkodót egyik állattartó telepén értük el, hogy gratuláljunk az elismeréshez és munkájáról, terveiről kérdezzük. Szabolcs büszkén mutatta húsmarha állományának legújabb jövevényét, az előző napon született borjat. Megsimogatni, vagy ölbe venni azonban nem tudta, mert az alig néhány órás bocit védte „anyukája”. - Az extenzív, szabad tartású jószágok ilyenek - nyugtázta a gazda.

- Nagybirtokos családból származom, de ez önmgában kevés lenne ahhoz, hogy főállásban gyakoroljam ezt a hivatást. Gyerekkoromban szüleim nem erőltették, hogy földműveléssel foglalkozzzak, sokáig jogi pályára készültem. A föld, a mezőgazdaság szeretete és egyfajta nosztalgia a tanyavilág iránt, azonban ide sodort. Ezt a döntésemet soha nem bántam meg - így mesélt Czakó Szabolcs arról, hogy miért és hogyan lesz valakiből az ország kiemelkedő agrárszakembere. Családi gazdálkodók vagyunk, édesanyám és testvérem segít a mindennapi munkában. Mintegy 300 hektáron gazdálkodunk, ennek fele ma már saját tulajdon, a többit béreljük. A terület fele gyep, a másik része szántó. A szántókon gabonát, napraforgót, kukoricát, szálas takarmányt termelünk. Libát nevelünk és extenzív tartású húsmarhákat tartunk. Önellátóvá váltunk, hiszen a jószágok takarmányát mi állítjuk elő. Természetesen mangalicát is hizlalunk, és szárnyasok is kapirgálnak a ház körül, hogy a konyhánkra is mindig kerülhessen friss, bio alapanyag.

Az Év Agrárembere cím elismerése az eddigi munkának. Ad ez új lendületet, inspirációt? Megfogalmazódnak új tervek?

- Megtisztelő a kitüntetés, és arra ösztönöz, hogy még többet és még jobb minőségben termeljek. Igyekszem tehát fokozni a munkatempót. Vannak megvalósításra váró feladataim is bőven. Elsősorban az infrastrukturális, technikai fejlesztésre törekszem, de szeretném bővíteni földterületeimet és az állatállományt is.

Családalapítás előtt van még. Szeretné, ha majd gyerekei vennék át a gazdaságot és folytatnák a munkát?

- Én úgy gondolom, hogy a gyerekek pályaválasztásánál legfontosabb a motiváció. Ahogy engem sem kényszerítettek a szüleim, hogy merre induljak, én sem fogom ezt tenni. De természetesen nagyon örülnék annak, ha tovább vinnék a stafétabotot.

A kitüntető cím megítélésekor a mezőgazdaságban elért eredményesség mellett szempontként értékelték a gazdák társadalmi felelősségvállalását is. Ezen a területen mit tudott felmutatni?

- Birtokaink közelében van egy több mint 100 éves út menti kereszt, amit annak idején az ott élő közösség állíttatott. A tanyabokor azóta elnéptelenedett, a kereszt állapota nagyon megromlott. Szeretném ezt felújíttatni, és olyan helyen felállíttatni, ahol a környéken gazdálkodók, meg-megállhatnak egy kis elmélkedésre, megemlékezhetnek előtte egyházi ünnepeken.

Ön szerint van esélye a tanyavilág megújulásának?

- Ezt sok tényező befolyásolja. Kellenek hozzá kedvező kormányzati intézkedések, jól kell alakulni a gazdasági környezetnek, a mezőgazdaság jövedelmezőségének, és arra is szükség van, hogy a fiataloknak legyen hajlandósága ehhez a munkához. Szerencsére tapasztalhatunk mostanában olyan törekvéseket, amelyek segítik azt, hogy a tanyavilág életvitelszerűen éledhessen újra.

H. S.




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!