Gazdaság 2016. február 24. 12:00

Vetőmagtól a terményértékesítésig minden egy helyen

Képgaléria
Vetőmagtól a terményértékesítésig minden egy helyen
A kiskunfélegyházi NT-Agro Kft. dinamikus fejlődésének köszönhetően a vetőmag előállítástól a terményértékesítésig mára a szántóföldi növénytermesztést teljes szélességben lefedi. Integrációs tevékenységük elindításával a termények felvásárlása, és az inputanyagok értékesítése mellett tanácsadással szeretnék segíteni a helyi termelőket.

Az NT-Agro Kft. a szántóföldi növénytermelésben árualapanyagot és vetőmagot előállító cég, mely 2010-től egy cégcsoport tagjaként, majd leválását követően 2014. júliusától önálló vállakozásként a Csanyi úton a Zöldmező lakóteleppel szemben lévő telephelyén folytatja tevékenységét. A Kft. hétszáz hektár területen, elsősorban őszi kalászosok: őszi búza, durumbúza, illetve őszi árpa termelésével és értékesítésével, terményfelvásárlással, bérmunkák végzésével, és vetőmag előállítással foglalkozik. Az idei évtől kezdődően integrációs tevékenységet indítanak el, és szolgáltatási körük bővítéseként megkezdik az inputanyagok forgalmazását, melyek a vetőmagok, a növényvédelmi szerek, és műtrágya termékek.

A cég több száz hektáron végez bérmunkában talajelőkészítést, talajművelést, növényvédelmet és betakarítási munkákat, melynek fejlesztéséhez további eszközök beszerzését tervezik. Kapacitásuk több száz hektár bérmunka elvégzését is lehetővé teszi.

Az új növényvédelmi törvény szigorúbban szabályozza a növényvédelmi szerekhez való hozzájutást, bizonyos vegyszereket csak növényorvosi vény kiállításával lehet megvásárolni. Ezentúl a termelőnek a NÉBIH elektronikus felületén rögzítenie kell, hogy területein milyen kultúrákat termel, és hogy ezekkel kapcsolatban milyen növényvédelmi munkák, és milyen vegyszerfelhasználás történik - tudtuk meg Piszmán Lajostól, az NT-Agro Kft. cégvezetőjétől. Integrációs tevékenységük elindításával a termények felvásárlása, és az inputanyagok értékesítése mellett tanácsadással szeretnék segíteni a helyi termelőket - mondta el lapunknak a cégvezető. - Közvetlen, családias jellegű kiszolgálással kívánjuk ellátni mind a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó magánszemélyeket, mind a társas vállalkozásokat. Partnereink részére szaktanácsadást tudunk biztosítani növényvédelemmel kapcsolatos adminisztrációban, permetezési napló vezetésében - fűzte hozzá.

- A növényvédelmi szerek közül készleten a szélesebb körben felhasznált szereket tartjuk, de igény esetén más szert is be tudunk szerezni, mindezeket nemzetközi piacról, és versenyképes árakon. Megtermelt vetőmagjaikat saját vetőmagüzemükben dolgozzák fel, majd a tisztítást, leválogatást, szortimentálást, csávázást követően különböző kiszerelésben értékesítik. - Normál úton nemesített, a lehető legjobb genetikájú szaporító anyaggal dolgozunk, amelyek magyarországi körülmények között magas terméshozamokat produkálnak. A lábonálló kultúráink rendszeres szemlézésen, minősítésen esnek át, így államilag ellenőrzött, fémzárolt vetőmagokat tudunk a partnerek rendelkezésére bocsátani - hangsúlyozta a cégvezető.

- Rugalmasságunkkal, integrációs hátterünkkel versenyelőnyben vagyunk a vetőmag forgalmazás területén. A termelők számára lehetőséget biztosítunk arra is, hogy ha terményét nálunk értékesíti, akkor a vetőmag árából kedvezményt tudunk adni azon túl, hogy ezzel a termény piacra kerülését is megoldjuk. A termények külföldi piacra kerülnek, ami pedig magasabb árat jelent az értékesítésben - tette hozzá. Az NT-Agro Kft. tevékenységével teljes szélességben le tudja fedni a szántóföldi növénytermesztést, akár kis területen gazdálkodó magánszemélyek, akár a több száz hektáros társasvállalkozások részére.

K.G




 

Kövessen minket a Facebookon is!