Helyi hírek 2016. február 26. 07:00

Péntektől ismét érkeznek az Adóhatóság értesítői Kiskunfélegyházán

Péntektől ismét érkeznek az Adóhatóság értesítői Kiskunfélegyházán
Február 26-ától kerülnek a postaládákba azok a küldemények, melyek – jellemzően – a helyi iparűzési adó és a gépjárműadó fizetés teljesítéséhez adnak tájékoztatást ügyfeleink részére - tájékoztatta lapunkat Pap Ildikó, az Adócsoport vezetője.

A folyószámla kivonatok kiküldésével az adóhatóság idén először tájékoztatja az Adózókat a folyószámlájukon könyvelt adatokról, ezzel is egyeztetést biztosítva a felmerült problémák tisztázására. A „Értesítőből" részletesen tájékozódhatnak a 2016. első félévi adóelőírásaikról, eddigi befizetéseikről, esetlegesen fennálló tartozásaikról, túlfizetéseikről. A vállalkozások is kapnak péntektől egységcsomagot. A küldemény számukra tartalmazni fogja az értesítő mellett a május 31-ig benyújtandó bevallás, kitöltési útmutató, tájékoztató vagy nyilatkozat egy-egy példányát.

Felhívják a vállalkozások figyelmét arra, hogy a KATÁ-hoz történő bejelentkezéshez kötött határidő jogvesztő. Rendszeresen felmerülő probléma, hogy késve, határidőt elmulasztva nyújtják be a bejelentkezést. Ebben az estben az adózó idén nem tudja igénybe venni a kedvezményes adóztatást.

Másik fontos téma a bevallások, nyilatkozatok benyújtásával kapcsolatban az őstermelők adatszolgáltatása. Amennyiben a személyi jövedelemadó törvény alapján az őstermelői tevékenységből származó bevétele a 600 ezer Ft-ot nem haladja meg, bevallás benyújtására nem kötelezett, de erről a tényről az adóhatóság felé írásban nyilatkoznia kell. Ez a nyomtatvány beszerezhető az Adócsoport I. emelet 54-56. irodáiban, vagy interneten elérhető.

Iparűzési adó mellett a lakosok többségét a leginkább a gépjárműadó érinti. Mintegy 13 ezer forgalmi rendszám érkezett január 1-jével az önkormányzat nyilvántartásába. Fontos kiemelni, hogy a gépjárműadó törvény (2016. január 1-jétől hatályos) változásával a félpótkocsik adóztatása ugyan megszűnt, de a nyerges vontatók adóalapját is új számítási módszer szerint kell meghatározni. Ezentúl a vontató adóalapja tartalmazni fogja a nyergesvontatóval vontatható átmenőfékes vontatmány (félpótkocsi) össztömeget is. Ez az úgynevezett szerelvényadóztatás. Minden új változással - ilyen például új személygépjármű vásárlása, régi ismételt forgalomba helyezése, adóalap megváltozása - kapcsolatban az értesítő mellett határozat is kézbesítik.

Az Ügyfeleknek március 15-éig van lehetőségük adópótlékmentesen befizetni az első félévre jutó (helyi, központi) adót, illetve a helyi iparűzési adóelőleget. Fizetési kötelezettség esetén az adózók befizetéseiket a folyószámlához mellékelt csekken, vagy folyószámlájukról banki átutalással is teljesíthetik. Amennyiben új csekket szeretnének igényelni, úgy ezt személyesen, vagy az [email protected] e-mail címre küldött kéréssel is megtehetik.

Egyéb központi, vagy helyi adókkal, díjjakkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket feltehetik az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztály – Adócsoport, Kossuth L.u. 1., I. emelet 54-56.


Ügyintézés ideje:

Hétfő: 8:00-12:00;

Kedd: 8:00-12:00, 13:00-16:00;

Szerda: 8:00-12:00, 13:00-16:00;

Péntek: 8:00-12:00

Telefon:+36- 76/562-043;-045;-049;-055

Adócsoport e-mail: [email protected]

Web.: www.kiskunfelegyhaza.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!