Helyi hírek 2016. február 28. 16:25

Felszámolják a város legveszélyesebb kátyúit - videóval

Képgaléria
2016-ban 12 millió forintot költ Kiskunfélegyháza kátyúzásra. Csányi József polgármester utasítására – szemben az elmúlt évtizedek gyakorlatával - az idei évtől a hidegaszfaltos technológiát is „beveti” az önkormányzat, hogy minél korábban megkezdődjön az utakat tarkító gödrök felszámolása. Mivel egy drága technológiáról van szó, egyelőre ténylegesen csak a legveszélyesebb úthibák kijavítására van lehetőség. A többi gödör felszámolására a hagyományos módon, tavasszal kerül sor – mondta el lapunknak a városvezető.

Bense Zoltánnal, a városüzemeltetési bizottság elnökével és Sipos Róberttel, a városüzemeltetési osztály munkatársával vettük számba a napokban megkezdett munkálatok eddigi eredményeit. Mint Bense Zoltán elmondta, bár az idei nem volt nagy tél, így is jelentős méretű kátyúk keletkeztek a város útjain. Sajnos az utak jelentős része jó néhány évtizeddel ezelőtt épült, az akkori viszonyok figyelembevételével. Mára a terhelésük megsokszorozódott, és főleg ott, ahol rendszeresen járnak nagy súlyt szállító kamionok, gödrök keletkeznek. A terepszemlén találkoztunk akár 10-15 centiméter mély kátyúval is. Mindezek figyelembevételével döntött úgy a város vezetése, hogy a legveszélyesebb hibák orvoslásával nem várjuk meg a tényleges kátyúzást, amit körülbelül egy hónap múlva tud elkezdeni a kivitelező.

Sipos Róberttől az önkormányzat városüzemeltetési osztályának munkatársától a hidegaszfaltos technológia előnyeit és hátrányait is megismerhettük. A szakember rámutatott arra, hogy a melegaszfalt-keverő telepek indításának időpontja bizonytalan: a tapasztalatok szerint többnyire március végére-április elejére esik, az időjárási viszonyok függvényében. A nagy gázfelhasználású telepek ugyanis költségeik optimalizálása érdekében összevárnak bizonyos megrendelési mennyiséget mielőtt megkezdenék a termelést. A jelenlegi időjárási körülmények között egyetlen hatékony technológia alkalmazható, a meglehetősen drága és nem is túlságosan időtálló hidegaszfaltos eljárás. Ezt alkalmazzák most az azonnali beavatkozást igénylő, tehát a közlekedők biztonságát fokozottan veszélyeztető kátyúk gyors orvoslására. Ezeket azonban a szakember szerint valószínűleg újra kell építeni az éves rendes kátyúzás során.

Sipos Róberttől megtudtuk: a héten a Csanyi úton a gépgyár előtt és a teniszpályák térségében járt már a javító brigád, feltöltöttek továbbá a Deák Ferenc utcában egy rendkívül nagy kátyút. Tervbe van véve a Dessewffy utcában és a Molnár telepi úton is néhány egészen extrém méretű gödör felszámolása. Ezek közül egyik-másik mérete miatt már zúzottkő használatát is igényli – mondta el a szakember.

Idén egyébként amint az időjárás és a melegaszfalt-keverő telepek indulása lehetővé teszi, azonnal indulhat a szisztematikus, utcáról utcára haladó kátyúzás Félegyházán. Ez annak köszönhető, hogy hároméves kivitelezői szerződést kötött az önkormányzat. Mivel a kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárást igényel – aminek az átfutása több hónap – ha évente, a költségvetés jóváhagyása után történne a pályáztatás, akkor a tavasz derekánál előbb bizonyosan nem lehetne elkezdeni a munkálatokat. Sipos Róbert rámutatott: a jelenlegi gyakorlat előnye, hogy a közlekedőknek lényegesen rövidebb ideig kell kerülgetniük a gödröket. A városüzemeltetési osztály munkatársa végül türelmet, megértést és óvatosságot kért a közlekedőktől a javítás alatt álló útszakaszokon.

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!