Helyi hírek 2016. február 26. 17:30

Pálinkafőzők figyelmébe

Pálinkafőzők figyelmébe
A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban továbbra is az önkormányzat adóhatósága jár el. Az 1000 forintos átalányadót nem, párlat adójegyet viszont kell fizetni. Mivel több kérdés merült fel ebben a témában adózóink részéről az elmúlt napokban, így fontos néhány területre ismét kitérni - tájékoztatta lapunkat Pap Ildikó, az Adócsoport vezetője.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó rendelkezései 2016. január 1-jével módosultak. A változásokkal összefüggésben fontos megjegyezni, hogy az idei évre 1 000 forintos éves átalányadót már nem kell fizetni a hatóság felé. A tavalyi évben magánfőzés keretében előállított párlat után  január 15-éig kellett adóbevallást benyújtani és a bevallással egyidejűleg az átalányadót megfizetni. Az éves átalányadó megszűnt, helyette bevezették a párlat adójegyet. Ez nem más, mint a magánfőző nevére kiállított, sorszámozott, papír alapú, vagy elektronikus vámhatósági igazoló szelvény, ami 1 liter magánfőzött párlat után 700 forint jövedéki adó megfizetését, valamint ellenőrzéskor darabonként 1 liter párlat eredetét igazolja. Formailag, illetve felhasználását tekintve nem azonos a zárjeggyel, adójeggyel.

A magánfőzőnek a 2016. évi első igényléskor legalább 3 500 forintot kell megfizetnie, mivel a tárgyévben első alkalommal legalább 5 db adójegyet kell igényelni. A párlat adójegy után fizetendő jövedéki adót (adójegyenként 700 forint) a 942 jelzésű NAV egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 számú bevételi számlára kell a magánfőzőnek megfizetni. Készpénz-átutalási megbízásnál, vagy utalás esetén átutalás közleményében célszerű a magánfőző adóazonosító jelét feltüntetni. Amennyiben a magánfőző valamilyen okból nem állít elő, vagy a tervezettnél kevesebb párlatot állít elő és szabályszerűen átvett párlat adójegyet nem használja fel, abban az esetben a megfizetett jövedéki adó nem igényelhető vissza. A párlat adójegy igénylésénél fontos megemlíteni, hogy a papír alapú formanyomtatvány mellett elektronikus ügyintézésre is van lehetőség.

Papír alapon az illetékes megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóság részére kell benyújtani. (NAV Bács-Kiskun Megyei Adó-és Vámigazgatóság 6000, Kecskemét, Kurucz Krt. 14., Telefon: +36-76/513-100; E-mail: [email protected]. Ügyfélfogadás: hétfőtől-péntekig. 8:00-12.00 óráig)

Elektronikus úton pedig az ügyfélkapun keresztül a NAV_J27 – Magánfőzők párlat adójegy megrendelése elnevezésű elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

Régi elem, hogy a magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban az önkormányzati adóhatóság jár el. Új elemként a magánfőzés szabályainak ellenőrzésébe, egyes jogkövetkezményekbe az önkormányzati adóhatóságot bevonja a jogalkotó. Ez a feladat a bírságoláshoz, elkobzáshoz, lefoglaláshoz kapcsolódik. Amennyiben a helyi adóhatóság észleli a magánfőzés szabályainak ellenőrzése során az évente előállítható mennyiség túllépését, erről haladéktalanul tájékoztatnia kell az állami adó-és vámhatóságot.

Szintén új elem, ha a helyi adóhatóság a lefoglalt jövedéki terméket és desztillálóberendezést elkobozza, át kell adnia megsemmisítésre az állami adó-és vámhatóságnak, ha a jövedéki ügyben jogerősen - 2016. január 1-jéntől hatályos - Jöt. 116/C. § szerinti bírságot már kiszabták. A magánfőzött párlat továbbra is kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, illetve kizárólag alkoholtermék-adóraktár (italgyár, szeszfőzde) részére értékesíthető.

Kiemelendő, hogy amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, az éves 86 liter mennyiségi korlát szempontjából az általuk főzetett, illtve főzött mennyiségek egybeszámítandók.


További információ: 

Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztály – Adócsoport I emelet 54-56.


Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 8:00-12:00;

Kedd-Szerda: 8:00-12:00, 13:00-16:00;

Péntek: 8:00-12:00

Telefon: +36- 76/562-043;-045;-049;-055-ös mellék

Adócsoport e-mail: [email protected]

Web.: www.kiskunfelegyhaza.hu







 

Kövessen minket a Facebookon is!