Kultúra 2016. február 26. 16:00

Felolvasómaraton a könyvtárban

Felolvasómaraton a könyvtárban
A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ma veszi kezdetét a 15 órás felolvasás, amelyet nem csak Kiskunfélegyházán, hanem országszerte minden évben megrendeznek. Városunk hetedik alkalommal csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, melyen Wass Albert, Reményik Sándor, Tamási Áron, Sütő András és más erdélyi magyar írók, költők művei által idézik meg a magyar irodalom hagyatékát.

A rendezvény évekkel ezelőtt Gulyás László ötletének és szervezésének köszönhetően jött létre. László ekkor kereste meg a könyvtár igazgatóját, Kállainé Vereb Máriát a felolvasómaraton megszervezésének ötletével, aki üdvözölte az elképzelést, majd 2010-ben sor került az első ilyen rendezvényre. Az ötletgazdával, Gulyás Lászlóval beszélgettem.

– Wass Albert felolvasómaratont már több városban is tartottak akkortájt. Amikor én tudomást szereztem arról, hogy országszerte ilyen módon méltatják magyar íróinkat, költőinket, úgy gondoltam városunk sem maradhat ki ebből. Úgy éreztem, sokan szívükön viselik Wass Albert és művei sorsát. Ezért ötletemmel megkerestem a könyvtár igazgatóját. Elképzelésem nem ütközött falakba, sőt minden segítséget megkaptam. A mai napra egy kisebb csapat segít a szervezésben, amely olyan emberekből áll, akik idejüket nem kímélve segítik missziónkat: felidézni erdélyi költőink művészetét.

- Az első években csak Wass Albert műveiből olvastak fel. Miért bővült a választék többi erdélyi költő, író nevével?

– A felolvasómaraton szervezői úgy gondolták, hogy Wass Albert műveit méltatlanul mellőzik a tankönyvekből, és így próbálták népszerűsíteni írásait. Úgy gondolom, hamar elérték céljukat, és ezért bevontak más költőket és írókat ebbe, hogy az ő nevüket és művészetüket is ismertebbé tegyék.

- Kiskunfélegyházán mennyire sikerült népszerűsíteni az erdélyi költőket, valamint műveiket?

– Az évek során, úgy gondolom sikerült az, amit szerettünk volna elérni. Megmozdultak az iskolák, szinte nincs is olyan, amelyik ne venne részt évente ezeken a kulturális programokon.

- Folyamatosan csatlakoznak a nyugdíjas klubok is. Kiket várnak az eseményre?

– Természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk. Elsősorban nem előadóművészekre számítunk ezen a két napon, hanem olyanokra, akik kedvelik a költészetet, szeretnek olvasni, vagy csak szeretik hallgatni mások felolvasását. A két nap folyamán, bármikor lehet csatlakozni.

A felolvasómaraton Gulyás László szavaival élve mára irodalmi ünneppé lépett elő. A családias hangulatú találkozásról tea, és friss pogácsa gondoskodik.

A felolvasás időpontjai: február 26., péntek 18-tól 22 óráig, február 27-én, szombat 8-tól 19 óráig.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!