Kultúra 2016. február 27. 09:30

Mitikus utazás a Yenisei zenekarral

Képgaléria
Mitikus utazás a Yenisei zenekarral
A városi könyvtár újabb különleges hangzású zenekarral várta az érdeklődőket a Hattyúházi Folk Esték című sorozatának következő előadására. A népzene, kicsit másként kifejezés egyik igazi képviselője, a Yenisei zenekar invitálta egy mitikus utazásra a kiskunfélegyházi közönséget.

A Yenyisei együttes elsősorban az uráli és altaji rokon népek zenéjével foglalkozik. Régi kirgiz nevén ENE SZAJ, vagyis anya-folyó. Hangszereik részben eredetiek, részben saját készítésűek, mint például a kazah dombra, mongol morin hur, kalmük dombra, tuvai igil, tatár sornay. Törekednek a minél teljesebb hangzásvilág bemutatására, és még olyan különleges zeneszerszámokat is megszólaltatnak, mint például az esőcsináló bot, zenélő edény, gong, vihardob, szellemfurulya, fém, bambusz- és csontdorombok.

A hangszerek, hangzásuk mellett különleges külalakkal is rendelkeznek, ugyanis egy-egy állati formát fedezhetett fel a figyelmes néző. Például az egyik hangszer egyik alkotóelemének a végén egy ló feje volt kifaragva, a másikat pedig egy gólya díszítette.

A Yenisei együttes koncertjének különlegessége az volt, hogy a dallamok között a rokon népek dallamai hangzottak el, mégis sajátunknak érezhettük az énekeket, és így a zenekar összehasonlíthatatlan élménnyel ajándékozta meg a nagyérdeműt. A zenekar tagjai: Zsirmik István, Cseke Attila és Farkas Tünde.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!