Kultúra 2016. február 29. 07:30

Holt-Tiszai tekercsek

Képgaléria
Holt-Tiszai tekercsek
Csák László, csongrádi képzőművész Holt-tiszai tekercsek című kiállításának megnyitójára került sor a városi könyvtárban, február 25-én. A rendezvényen Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Kecskés Lászlónak, nyugalmazott könyvtárosnak, aki a Csongrád város Képzőművészetéért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke.

Kecskés László megnyitó beszédében elmondta, hogy Csák László, Holt-tiszai tekercsek című kiállítása a régmúlt megidézését szolgálja. Képei által megidézi gyermekkorát, fiatalkorát, azt az időt, amelyet a Holt Tisza mellett töltött el. Kecskés László szerint általában valamennyi művészet az emlékezésen alapul, hiszen a művészek emlékeikből táplálkozva varázsolnak csodálatosabbnál csodálatosabb képeket, szobrokat.

Csongrád város Képzőművészetéért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke azt javasolta a tárlaton résztvevőknek, hogy a képeket szemlélve próbálják megidézni saját emlékeiket, hiszen szerinte Csák László képei által sokan visszaidézhetik múltjukat.

A tárlat megnyitóján az is kiderült, hogy Csák László képzőművész Csongrádon született, majd tanulmányai más felé sodorták. 1979-től pedig ismét Csongrádon lakik. A csongrádisághoz a Holt-Tisza épp úgy hozzátartozik, mint az élő folyó. Az én életemet is végigkísérte – véli a művész. Ezzel a kiállítással pedig pont ezt az életérzést, a csongrádiságot próbálta kifejezni.

A rendezvényen közreműködtek a Yenisei együttes tagjai, zenéjükkel emelték az est színvonalát. A kiállítás megtekinthető a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban nyitvatartási időben április 8-áig.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!