Helyi hírek 2016. február 27. 12:10

Megújulhat a Pajkos-Szabó-féle szélmalom

Megújulhat a Pajkos-Szabó-féle szélmalom
Rendkívüli testületi ülést tartott február 26-án, pénteken Kiskunfélegyháza város képviselő-testülete, mivel több témában a határidő lejárta miatt haladéktalanul kellett döntést hoznia a városatyáknak.

A megvitatott 11 napirendi pont között szerepelt egyebek mellett a Pajkos- Szabó-féle szélmalom felújítására beadandó pályázat, a "Kiskunfélegyházi 1956-os emlékmű' létesítése, "A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok" elnevezésű TOP pályázat, vagy a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet kiegészítő támogatása.

A testületi döntés szerint az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumának pályázatán a Pajkos Szabó-féle Szélmalom felújítására kíván támogatási igényt benyújtani, több mint 7 millió forint értékben. Az önkormányzat a műemlék felújításához 50 százalékos saját forrást biztosít 2016. évi költségvetéséből.

Mészáros Márta igazgató javaslatára még a múlt évben döntöttek arról a városatyák, hogy készüljenek el a Kiskun Múzeum udvarán található, leromlott állagú Pajkos Szabó-féle szélmalom helyreállításának műszaki tervei. Az építési tervdokumentáció 2015. év végén Máté Zsuzsanna építész, Dr. Vándor András statikus, Jankovics Norbert művészettörténész, régész, műemléki szakértő, Dr. Királyi Csaba faanyagvédelmi szakértő és Kerényi Áron építész, tűzvédelmi szakértő együttes munkájával el is készült.

Most a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumának nyílt pályázati felhívása kínál forrásszerzési lehetőséget, és esélyt a terv megvalósítására. A szakmai pályázat keretében 200 millió forint országos keretösszeg áll rendelkezésre, amelyet a felújítandó műemlék tulajdonosai és vagyonkezelői pályázhatnak legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitás mellett 13 millió forint igényelhető összegig. A testület döntése értelmében a pályázatot benyújtották. Döntés 90 napon belül születik. Kedvező elbírálás esetén a kivitelezést 2016 szeptemberében kezdenék el, a projekt pénzügyi és szakmai befejezését év végéig tervezik.

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!