Helyi hírek 2014. április 22. 06:56

Aki csak a dolgát tette

Aki csak a dolgát tette
Több évtizedes pedagógusi, testnevelői munkája elismeréseként veheti át a Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára kitüntető címet Kerék Csaba a városalapítók napi ünnepségen. Több félegyházi generáció józsefes tanulójának Csaba bácsija két olimpikont nevelt, 106 alkalommal szerzett egyéni versenyzőivel és csapataival diákolimpiai aranyat. Sportolói, edzői munkájának eredményességét elismerő oklevelek, érmek, serlegek tucatjait őrzik a tablók és a vitrinek. A sikerekre büszke a legendás és közkedvelt testnevelő, de arra még inkább, hogy nemcsak a sporteredményeket elért tanulói köszöntik örömmel nap mint nap az utcán, hanem azok a volt diákok is, akiket csetlő-botló gyermekként – néha szigorral – megtanított kötélre mászni, szekrényt ugrani és beavatta őket az egyéb atlétikai sportágakba is.

Kerék Csaba 74 éves kora ellenére is naponta fut, néha a kosármeccsekbe is beszáll. Minden nap reggel bemegy a József Attila iskolába, egyeztet sportolóival, kollégáival a soros teendőkről, segédkezik a versenyek, rendezvények előkészítésében.

- Akik ismerik Önt tudják, hogy egész életét a sportnak szentelte.

- Ez így igaz. Én 1951-ben kerültem Kiskunfélegyházára. Édesanyám az akkori Tanítóképző és Sportgimnáziumban volt gyakorlóiskolai tanár. Ott éltünk abban az iskolában, ahol találkoztam – a később élsportolókká vált – atlétákkal, tornászokkal és kosarasokkal. Már akkor elhatároztam, hogy testnevelő tanár leszek.

- Ez sikerült.

- Igen. 1963-ban diplomáztam magyar-történelem-testnevelés szakon, majd ezt követően Félegyházára a Nagyszőlő Úti Általános Iskolába kerültem. Itt nyolc éven keresztül mindhárom területen tanítottam, oktattam. A sporthoz való kötődésemet már ekkor is erősítette, hogy növendékeimmel megyei bajnokságot nyertünk.

El kell mondanom azt is, hogy én különböztem a most tanító testnevelőktől, ugyanis több egyesületben aktívan sportoltam, amikor pedagógusi munkámat megkezdtem. Fülöp Imre kollégám akkoriban ruházta rám a helyi kézilabda csapat edzői teendőit, ahol egyébként játékos is voltam. Párhuzamosan a helyi NB II-es kosárlabda csapatban rendszeresen játszottam és fociztam is a Vasas, szintén NB II-es mérkőzésein. Az, hogy három egyesületben is aktív játékos voltam, közel 10 évig tartott. Nem egy vasárnapom volt olyan, hogy délelőtt kézilabda, délután foci meccsem volt.

- A Nagyszőlő út után következett a József Attila Általános Iskola, illetve a Honvéd pálya és az edzősködés.

- Sokan fogalmaznak úgy, hogy „a munkahelyem a második otthonom”. Én 1971 óta, amióta a József Attila Általános Iskolába kerültem, azt mondom: „a munkahely az első otthonom”. 74 évesen, nyugdíjasként is mindennap bejárok az iskolába. Vannak versenyzőim, akikkel készülünk a megmérettetésekre. A kollégákkal megbeszéljük az aktuális szakmai kérdéseket. Megkérnek, én pedig szívesen segítek a versenyek, rendezvények előkészítésében, lebonyolításában. A Honvéd atlétikai szakosztályának 1973-tól voltam edzője, egészen megszűnéséig. De a pályára most is kijárok. Legutóbb éppen Csontos Piroska edzésére hívtak ki, aki országos távolugró versenyére készült, és gondok adódtak a felkészülésben. Megoldottuk.

- Gyermekek százait nyerte meg az atlétikának, akik aztán rendszeresen részt is vettek az edzéseken. Mivel tudta ezt elérni?

- Ez nagyon egyszerű. Rádumálom őket, és ők, valamint szüleik is hallgatnak rám. Persze azért megmutatom nekik a tornaterem szertárában és az iskola falain kifüggesztett tablókat is, amelyek a győztes versenyzők és csapatok teljesítményeit őrzik. Ez is egy fontos motiváció.

Visszatérve az iskolához. A sportban elért sikerek fontosak számomra. Büszke vagyok arra, hogy az országos diákolimpiákon 106 egyéni, illetve csapat aranyérmet szereztünk. Két olimpikon, Kürtösi Zsolt tízpróbázó és Szűcs Csaba maratonfutó volt a tanítványom. Emellett azonban nagyon fontosnak tartottam azt, hogy növendékeimet megtanítottam a tantervi követelményekre. Nálam nem végzett olyan gyerek, aki nem tudott felmászni a kötélre, aki nem tudta a szekrényugrást. Éppúgy szerettem a sportolókat, mint az összes többi diákomat. Az eddigi elismeréseim között éppen ezért tartom legtöbbre az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetést és az 1992-ben átvett Pedagógiai Díjat.

 

H. S.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!