Helyi hírek 2016. február 28. 06:30

Újra feljelentésről döntött a testület

A február 26-ai rendkívüli képviselő-testületi ülést követően rögtönzött sajtótájékoztatón kérdezték a helyi média munkatársai Csányi József polgármestert az előző városvezetés idején, 2013-2014-ben megvalósult „Természettudományos Oktatás Megvalósítása a Móra Ferenc Gimnáziumban Kiskunfélegyházán” című TÁMOP projekt kapcsán született határozatokról.

Mint arról korábban írtunk, a nevezett projekt során megállapított szabálytalanság miatt összesen 48 millió 634 ezer 850 forint bírságot, és annak kamatait kell visszafizetnie Félegyházának.

Csányi József polgármester a testületi ülést követően elmondta: ez az összeg oly mértékben terhelné meg a város 2016-os költségvetését, hogy egyösszegű visszafizetése esetén akár a folyamatban lévő fejlesztések elhalasztását, vagy bizonyos fejlesztési tervek törlését is mérlegelni kellene.

Az előzményekkel kapcsolatban Csányi József ismertette: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2012-ben bruttó 317,5 millió forint támogatást nyert az Öveges program keretében egy természettudományos laboratórium felújítására és fejlesztésére a Móra Ferenc Gimnáziumban. A főpályázó Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, patnere a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ volt. A közbeszerzési, valamint a beszerzési eljárás egy külső közbeszerzési szakértő közreműködésével zajlott le. A 2013-2014-ben megvalósult projekt zárást követő ellenőrzése során azonban szabálytalansági eljárás indult. Nevezetesen egy szoftverfejlesztésre és egy tananyagfejlesztésre megkötött szerződésben a szerzői jogok érvényesítésének szabálytalanságát állapították meg. Ez az anomália képezi az alapját a félegyházi önkormányzatra kirótt bírságnak.

– Miután legutóbbi rendes ülésén a bírság megfizetéséről határozott a képviselő-testület, de a 2015-ös évre tervezett városfejlesztési terveinkről sem szeretnénk lemondani, felvettük a kapcsolatot a miniszterelnökség jogi ügyekért felelős helyettes államtitkárával, és a csaknem 50 millió forint 60 havi részletben történő visszafizetését kérvényeztük. Erről természetesen Balog Zoltán miniszter urat is tájékoztattuk, és várjuk a választ – mondta el a városvezető.

A polgármester utalt arra, hogy a felelősök felderítésének igénye már a korábbi testületi ülésen is felmerült. Ezért az önkormányzat jogi szakértőt bízott meg, aki a rendelkezésre álló adatokat áttanulmányozta, és megalapozottnak találta, hogy az ügyben szülessen büntető feljelentés ismeretlen tettes ellen. A határozat-tervezetet a képviselő-testület elfogadta, így a további részleteket a nyomozóhatóság fogja felderíteni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a gimnázium dolgozóinak és az akkori képviselő-testületnek gyakorlatilag semmilyen befolyása nem volt a kifogásolt közbeszerzésre, azt egy megbízott cég folytatta le, a jogszerűség felügyelete pedig az akkori jegyző és polgármester feladata volt.

Újságírói kérdésre Csányi József a 2014 októbere óta tett összesen hét büntető feljelentésről elmondta, hogy tudomása szerint mindegyik ügyben folyamatban van még a nyomozás. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a nyomozás felügyeletét áthelyezték a Szolnok Megyei Főügyészséghez, nemrégiben pedig a nyomozóhatóság emberei a városházán jártak, és lefoglalták az ügyekben érintett eredeti iratokat.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!