Kultúra 2016. február 29. 10:30 Forrás: MTI

Oscar-díjas a Saul fia

Oscar-díjas a Saul fia
Harmincnégy év után nyert ismét magyar film a 88. Oscar-díjátadó gálán: a Nemes Jeles László rendezésében készült Saul fia a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A Spotlight - Egy nyomozás részletei kapta a legjobb filmnek járó elismerést, a legtöbb Oscart pedig a Mad Max – A harag útja című film gyűjtötte be.

A legtöbb, hat Oscar-díjat a Mad Max - A harag útja című sci-fi gyűjtötte be a hollywoodi Dolby Színházban rendezett ceremónián, George Miller filmje azonban csak a kevésbé fontos kategóriákban - jelmez, látványterv, smink és frizura, hangvágás, hangkeverés, vizuális effektusok – diadalmaskodott – írja az MTI.

 

Három díjat nyert A visszatérő című túlélődráma: a tavalyi év és a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmje után ismét Alejandro González Inárritu lett a legjobb rendező, Leonardo DiCaprio a legjobb férfi főszereplő, Emmanuel Lubezki pedig a legjobb operatőr.

 

Inárritu összességében pályafutása negyedik Oscar-díját nyerte, és sikere révén immár harmadik éve mexikói rendezőt hirdettek ki győztesnek ebben a kategóriában, miután tavalyelőtt Alfonso Cuarón nyert a Gravitációval.

 

Leonardo DiCaprio hatodszor szerepelt a jelöltek között, de most először nyert. Köszönőbeszédében a 41 éves amerikai színész, aktivista kitért a környezetvédelem és az őslakos népek védelmének fontosságára.

 

Történelmet írt Emmanuel Lubezki, a mexikói operatőrnek ugyanis három egymást követő évben sikerült elnyernie a nagy presztízsű elismerést. Tavaly a Birdman, két éve pedig a Gravitáció fényképezéséért ismerték el.

 

A legjobb női főszereplő díját Brie Larsson amerikai színésznő kapta A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért. A legjobb női mellékszereplő a svéd Alicia Vikander (A dán lány), a legjobb férfi mellékszereplő pedig az elsősorban színpadi szerepeiről ismert Mark Rylance brit színész (Kémek hídja) lett.

 

A legjobb eredeti forgatókönyv díját a Spotlight - Egy nyomozás részletei írói - a Boston Globe tényfeltáró újságíróiról szóló filmet rendező Tom McCarthy és a társ-forgatókönyvíró Josh Singer - vehette át, míg a legjobb adaptált forgatókönyvnek A nagy dobás Adam McKay rendező és Charles Randolph által írt szkriptjét találta az amerikai filmakadémia tagsága. A 2008-as pénzügyi váláság hátterével foglalkozó produkció Michael Lewis The Big Short című könyve nyomán készült.

 

A legjobb idegen nyelvű film a cannes-i nagydíjas és Golden Globe-díjas Saul fia lett. Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott. A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

 

A legjobb dokumentumfilm díját az Amy Winehouse énekesnőről szóló, Amy című alkotásnak ítélték oda, míg a rövid dokumentumfilm kategóriában az A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című alkotás nyert. A pakisztáni Sarmin Obed-Csinoj munkája egy fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A legjobb rövidfilm Oscarját a Stutterer (Dadogós) című produkció, Benjamin Cleary és Serena Armitage alkotása kapta.

 

A legjobb egészestés animációs film a Pixar stúdió kasszasikere, az Agymanók, a legjobb rövid animáció pedig a chilei Bear Story lett. A Pixar stúdiónak ez a tizenharmadik Oscar-díja. Chilei alkotás először részesült az amerikai filmakadémia elismerésében.

 

Meghatottan vette át a díjat Ennio Morricone az Aljas nyolcas című filmhez szerzett zenéjéért. A 87 éves olasz komponistát korábban ötször jelölték, de eddig nem nyert a legjobb filmzene kategóriában. 2007-ben életműdíjjal tüntették ki.

 

A legjobb filmdal Oscar-díját a Spectre - A Fantom visszatér főcímzenéje, a Writing's On the Wall nyerte el, amelynek dalszövegét és zenéjét Jimmy Naples és Sam Smith jegyezte – olvasható az MTI beszámolójában.

 

A Saul fia lett a legjobb külföldi film az Independent Spirit Awards megmérettetésen is

 

Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyerte el helyi idő szerint szombaton a független filmek Oscarjaként emlegetett, Los Angeles-i Independent Spirit Awards díjat a legjobb külföldi film kategóriában. A rangos díjat magyar film most kapta meg először, esélyesei között is utoljára 1990-ben jegyeztek magyar vonatkozású alkotást: Szabó István Hanussen című filmje került az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében.

 

A legjobb filmnek járó díjat idén a Spotlight - Egy nyomozás részletei című amerikai dráma alkotói vehették át az Independent Spirit Awards díjkiosztóján. A mű a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás díját, valamint a Robert Altman rendezőről elnevezett elismerést is bezsebelhette.

 

Az Independent Spirit Awards zsűrije Brie Larsonnak ítélte a legjobb női főszereplő díját A szoba című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznek járó elismerést pedig Abraham Attah vehette át a Beasts of No Nation című háborús dráma főszereplőjének megformálásáért. Ugyancsak a gyerekkatonákról szóló filmben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért vihette haza a legjobb férfi mellékszereplő díját Idris Elba. Legjobb női mellékszereplőként Mya Taylort díjazták Tangerine című, transznemű Los Angeles-i szexmunkásokról szóló filmben nyújtott alakításáért.

 

A hagyományosan az Oscar-díjak előtt - szombaton - kiosztott Independent Spirit Awards független filmes díjakat idén 31. alkalommal adták át Los Angelesben - írja az MTI.


Fotó: Reuters





 

Kövessen minket a Facebookon is!