Gazdaság 2016. március 1. 08:15 Forrás: MTI

Két újabb német autóipari beruházás indul Kecskeméten

Két újabb német autóipari beruházás indul Kecskeméten
Két újabb német autóipari beruházás kezdődik Kecskeméten, összesen 10 milliárd forint értékben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartban folytatott tárgyalásai után az MTI-nek.

A két Baden-Württemberg tartományi vállalat autóalkatrészeket gyárt, az egyik már meglévő kapacitását bővíti, a másik zöldmezős beruházást hajt végre Kecskeméten - mondta a miniszter telefonon adott nyilatkozatában. A két beruházás együtt 160 új munkahelyet jelent. A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat, amelyek már tavasszal megindulnak és egy-másfél év múlva zárulnak le. A részleteket egy hónapon belül bejelentik - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter a baden-württembergi tartományi fővárosban a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler igazgatóságának elnökével és a testület termelésért felelős tagjával, Dieter Zetschével és Markus Schäferrel is tárgyalt. Elmondta, hogy a stuttgarti központú cég elégedett magyarországi működésével és hosszú távú partnerként tekint Magyarországra.

Megállapodtak abban, hogy a Daimler és Magyarország folyamatosan bővülő és fejlődő együttműködésre törekszik. A kormány jelentős energetikai és úthálózati fejlesztéseket indít Kecskeméten és térségében a Mercedes-gyár zavartalan energiaellátásának biztosítása, illetve az üzem és az M5-ös autópálya összeköttetésének további javítása céljából. Az útépítési program több milliárd forint, az energetikai fejlesztés többszázmillió forint nagyságrendű.

A Daimler és Magyarország az oktatási és kutatási együttműködést is még szorosabbra fűzi. Ehhez jó alapot teremt, hogy a kormány a 2014-2020-as időszakban megduplázta a kutatás-fejlesztésre fordítandó forrásokat.

Ma már egy-egy autóipari vállalat fejlesztései nagymértékben a technológiai adottságokon múlnak, és ha egy ország nem tudja felmutatni a szükséges kutatás-fejlesztési, innovációs és digitalizációs képességeket, akkor nem lehet esélye arra, hogy újabb gyártókapacitásokat vonzzon.

Magyarország és Baden-Württemberg gazdasági kapcsolatairól szólva hangsúlyozta, hogy a "jövőorientált magyar-német gazdasági együttműködés nem képzelhető el folyamatosan fejlődő magyar-baden-württembergi együttműködés nélkül". Baden-Württemberg Magyarország második legfontosabb gazdasági partnere a 16 német tartomány közül, ráadásul a tartományt az egész Európai Unió "innovációs motorjaként" tartják számon.

A tartomány 1320 vállalatát fűzi üzleti kapcsolat Magyarországhoz, és a kétoldalú kapcsolatok fejlődését jól jelzi, hogy tavaly a január-novemberi időszakban 10 milliárd eurót tett ki a kereskedelmi forgalom, ami éves szinten 8,5 százalékos növekedést jelent, és azt is, hogy 2015-ben már november végéig akkora volt a kereskedelmi forgalom, mint 2014-ben egész évben.


Fotó: MTI





 

Kövessen minket a Facebookon is!