Helyi hírek 2014. április 23. 21:22

Láthatóvá teszik a középkori Félegyházát

Képgaléria
Láthatóvá teszik a középkori Félegyházát
Kiskunfélegyháza régmúltját idéző templomhalmi ásatások folytatására nyílt lehetőség egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A Bankfalu területén az 1500-as években pompázott egy erődtemplom, árokkal és kőfallal körülvéve, amit a törökök felégettek. Köveit, maradványait később széthordták a város újjáépítői. A régészek 2008-ban kezdték el feltárni a területet, ahol számos értékes leletre bukkantak. Így merült fel a gondolat, hogy ezen a helyen egy emlékparkot alakítsanak ki. A muzeológusok és az önkormányzat összefogásának köszönhetően ez a folyamat elindulhat, jelentették be a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón a város és a megyei múzeum vezetői április 22-én.

 

 

 

Kapus Krisztián polgármester, Dongó József, a térség önkormányzati képviselője és Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója arról számoltak be, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 4 millió 400 ezer forint támogatást nyertek a feltárások folytatására, illetve az emlékpark kialakítására. A teljes költségből Kiskunfélegyháza önkormányzata 30 százalékot vállalt magára.

Rosta Szabolcs elmondta, hogy ez az összeg elegendő lesz arra, hogy a temető újabb részleteit feltárják, az erődrendszert visszaállítsák. Ez egy különleges színfoltjává válik a térségnek, hiszen senki nem gondolná, hogy a középkorban, ezen a síkvidéken erődítmény állott.

Mindemellett a feltárt és rekonstruált terület körül emlékparkot is kialakítanak. A tervek még formálódnak. Arra kérnek minden félegyházit, hogy segítsenek ennek kialakításában. Juttassák el véleményüket a régészekhez, a város vezetőihez annak érdekében, hogy egy látogatható, közkedvelt régészeti és kulturális központot alakítsanak ki.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!