Helyi hírek 2016. március 9. 07:30

Megszűnik a beázás a városházán

Képgaléria
Megszűnik a beázás a városházán
A tervek szerint néhány héten belül befejeződnek a városházán a tető bádogos-szerkezetének javítási munkálatai – tudtuk meg Mészáros Gábortól, az önkormányzat beruházási ügyintézőjétől.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a városháza szecessziós épülete évek óta beázik, a második emeletén gerendákkal vannak irodák és folyosórészek alátámasztva. Az állagromlás megállításához a vízelvezető rendszer javítására, és a beázások megszüntetésére van szükség. Erre a célra 15 millió forintot különített el még 2014. év végén a képviselő-testület.

– 2015-ben elkészültek a munkák megkezdéséhez szükséges örökségvédelmi bejelentési tervek, és elindult a kivitelezés is – mondta el a szakember. – A pályázaton a Bács-Ép-Generál Kft. nyerte el a kivitelezést. Ennek keretében elkészül az épület külső homlokzatain lévő attika csatornák bádogos javítása, elvégzik a padlástéren átvezető csapadékvíz csatornaszerkezet ács és bádogos munkálatait, a második emelet feletti födém korábban feltárt szakaszainak ideiglenes beépítését, és az épület belső udvara felőli homlokzatán függő ereszcsatornák és lefolyó ereszcsatornák komplett cseréjét.

Mészáros Gábor hozzátette: az eredetileg horganylemezből készült bádogos szerkezet pótlása – mivel manapság ilyet már alig gyártanak, és a műemlékvédelem csak eredeti, vagy azzal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkező anyag beépítését engedélyezi – úgynevezett Rheinzink lemezekből készül el.

Mint megtudtuk, a második emeleti iroda és folyosórészek aládúcolását sajnos a jelenlegi javítási munkák befejezését követően sem lehet megszüntetni, mivel a fagerendás födémek – főleg a felfekvéseknél – korhadtak. Ennek feltárására több évvel ezelőtt a padlás felől eltávolították az agyag tapasztást, és mivel azt nem pótolták, a fő falak mentén 80 centi széles sávban azóta is „meztelenül” állnak a födémgerendák. Ez azt jelenti, hogy a második emeletet gyakorlatilag csupán a mennyezet választja el a padlástértől. Nem csoda, hogy a cserép alsó szintjén jelentkező bármilyen pára, vagy beázás azonnal megjelenik, mi több: át is folyik a plafonon, szabadon áramolva a második emeleti helyiségekbe.

A probléma felszámolását jelentő födémjavítás a szakember szerint százmilliós nagyságrendű tétel lenne. A jelenleg rendelkezésre álló összegből a beázásokat egyelőre a feltárt födémszakaszok ideiglenes beépítésével előzik meg.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!