Dr. Kiss Ákos Csaba 2016. március 8. 13:30

Képviselők munkában: dr. Kiss Ákos Csaba - 9. választókörzet

Képgaléria
Képviselők munkában: dr. Kiss Ákos Csaba - 9. választókörzet
Munka után találkozunk dr. Kiss Ákos Csabával. Kecskemétről Félegyházára érve észrevétlenül vált az idegsebész „minőségből” a képviselőjébe, amikor pedig egy kórházból érkező telefonhívás úgy kívánja, vissza. Nem nehéz felismerni a határozott személyiséget, aki feszes napirendhez és gyors döntésekhez van szokva. Az orvos-képviselő alig másfél éve vette kézbe a 9-es választókörzet ügyeit, de már számos látványos eredményről számol be. Ahogy mondja, a képviselőség az ő életében a város és a félegyháziak iránt érzett elköteleződés megnyilvánulása.

– Született félegyházi vagyok, a Móra gimiben érettségiztem, majd a szegedi orvosi egyetemen tanultam. Még egyetemista koromban megnősültem, és feleségemmel Félegyházán alapítottunk családot. Soha nem merült fel bennem, hogy elköltözzek innen, pedig volt idő, hogy naponta jártam Szegedre, vagy Budapestre. 1986. október 1-jén kerültem a kecskeméti megyei kórház idegsebészetére, ahol azóta is dolgozom, ma részlegvezető főorvosként.

Menet közben megtudom: bár a családban senki nem volt orvos, dr. Kiss Ákos Csaba mindig erre a pályára készült. Meghatározó szerepe volt ebben a család jó barátja, Barta Gabi bácsi, a ”jóságos orvos bácsi” mintájának.

– Feleségem a PG-ben tanított. Fiatal házasként a lakótelepen volt az első otthonunk, később laktunk a Móra téren, és 1991-ben elkezdtük építeni a Dayka utcai házunkat, ahol azóta is lakunk. Feleségem betegség következtében 2000-ben sajnos meghalt. Három gyermekünk született, ma már mindannyian felnőttek, és a családi gazdaságunkat viszik. Tevékenyen részük volt abban, hogy a kis családi tanyából kialakult a mai állapot. Jórészt lovakkal foglalkozunk, és van egy kisebb tehenészetünk is – meséli, miközben az ő tempójában, dinamikusan haladunk egyik helyszínről a másikig.

A lovak szeretetét egyébként az édesapa plántálta a gyerekekbe. Dr. Kiss Ákos Csaba számára a napi rutinból most is a tanya, a jó levegő és az állatok jelentik a kikapcsolódást. No meg a fogathajtás, amit hobbi szinten máig szívesen űz. Fia fogathajtó, lánya díjugrató versenyzőként vitte tovább a családi mintát.

A közéleti szerepvállalás mindig is lételeme volt az idegsebészetben nevet és elismerést kivívó orvosnak. Már az egyetemi évek alatt bekapcsolódott az érdekképviselet munkájába, majd a szakmai feladatok háttérbe szorították egy időre ezt a tevékenységet, de Jászberényi László hívására az ezredforduló környékén az MDF színeiben aktívan kezdett politizálni. Országos választmányi tag volt, 2002-ben és 2006-ban az önkormányzati és az országgyűlési képviselői választásokon is megmérette magát. Az MDF felbomlását követően a Civil Mozgalom színeiben vállalta jelöltséget. Mint mondja, tisztes eredményt ért el, de a döntéshozásba nem sikerült bejutni.

– 2014-ben keresett meg Csányi József és Dósai Bence, és felkértek, hogy segítsem a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület egészségügyi vonalának munkáját. Én akkor nagy örömmel kapcsolódtam be, hiszen jónak tartottam a szakmai elképzeléseket, és e tevékenységben hasznosítani tudtam az időközben megszerzett egészségügyi menedzsment szakértő végzettségemet is. Az önkormányzati képviselő- jelöltséget azonban egy súlyos betegség majdnem meghiúsította. Végül mégis úgy alakult, hogy vállaltam a próbatételt. A választás előtt nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába: végigjártam a körzetet, rengeteg emberrel beszélgettem, igyekeztem megismerni az itt élők igényeit. A legtöbb probléma nem volt ismeretlen számomra, hiszen ebben a körzetben lakom 1991 óta, a Kossuthváros bajait a saját bőrömön tapasztalom. A befektetett időnek és energiának meg is lett az eredménye: a választók bizalmából bejutottam a képviselő-testületbe.

Mivel korábban két cikluson keresztül külső tagja volta az egészségügyi bizottságnak, nem volt teljesen ismeretlen a feladat. A képviselői munka – így mondja – mégis nagy kihívás számára a munkája mellett, de inspirálja a feladat.

– Nem hagytak magamra az eltelt másfél évben: sok segítséget kapok a testület tapasztalt tagjaitól, a polgármestertől, a jegyzőtől, a hivatal munkatársaitól. Összetett körzet az enyém: sajátos problémái vannak a Kossutvárosban, a Molnártelepen, a Kossuth utca hozzám tartozó részében élőknek. Ennek ellenére úgy vélem, hogy mindegyik térségben sikerült komoly eredményeket felmutatni.

A Kossuth utcán, a volt katonatiszti lakásoknál megnézzük a nemrégiben épült parkolókat. Az itt lakók jó partnerek a fejlesztésekben: saját erőt is társítanak az önkormányzati forrás mellé, így jó okuk van további parkoló- és kerítésépítési, továbbá területrendezési terveik folytatásában bízni.

Dr. Kiss Ákos Csaba különösen büszke az egykori Napfény Presszó helyén megépült közösségi házra, amelynek idén már a bővítését tervezi. Míg a takaros épületet mutatja, megtudom: régi igénye volt az itt élőknek egy olyan találkozási pont, ahol egymással, és képviselőjükkel is zavartalanul meg tudják beszélni ügyes-bajos dolgaikat. Egyre többen élnek is a szombat délelőtti képviselői fogadóórák, és a minden hónap utolsó szombatjára szervezett gyermekprogramok lehetőségével. Erről a terem apró kezek munkáját dicsérő dekorációja is árulkodik. A munkában a képviselőt társa, Ibolya is támogatja.

– A Kossuthvárosi óvoda 20 éve nem volt felújítva. Tavaly 5 millió forintot költött rá az önkormányzat. Adósa maradtam viszont a városrésznek a Jankovszki Zoltán által elindított, nagysikerű rendezvénnyel, amiért idén kárpótolni szeretném őket. Vallom, hogy ami jó, azt meg kell tartani. A szervezés már javában tart, idén június 3-án és 4-én várjuk a városrész lakóit a játszótérre családi programokkal, jó hangulatú főzéssel, bemutatókkal, fellépőkkel, és az elmaradhatatlan vurslival.

Megújult a 9-es választókörzetben a régi víztorony körüli elhanyagolt, jobb sorsra érdemes terület is. A parkosítás és a kerítésépítés megkezdődött, és idén tovább folytatódik. Csakúgy, mint a játszótér kiépítése. Dr. Kiss Ákos Csaba szerint itt is a környék lakói számára egy jól használható, élhető közösségi tér kialakítása a fő cél.

A Molnártelep legsúlyosabb problémájára már nehezebb kérdés megoldást találni. Az elkerülő út állapotának javítását kátyúzással próbálja elérni az önkormányzat, de jól tudják, hogy ez csak „tűzoltás”. Az út kiszélesítésére és újjáépítésére volna szükség, ami az anyagiakon túl a vasút közelsége miatt sem könnyű feladat. A városvezetés keresi a megoldást, tárgyalásokat folytatnak például a MÁV-val. Megoldásra vár továbbá a hiányos közvilágítás is, úgy tűnik, hogy ez ügyben az idén sikerül előrelépni. A környezet szépítésében kezdeményező szerepet tölt be az itt lakó Jégh család. Felújíttatták például a régi kőkeresztet, városrész táblát állíttattak. Természetes, hogy az ilyen pozitív példák mellé mindig odaáll az önkormányzat – magyarázza a képviselő.

Tervekben nincs hiány a 9-es választókörzetben sem. Dr. Kiss Ákos Csaba legfőbb vágya, hogy a városvezetésnek a Fürdőszálló hasznosítására irányuló erőfeszítéseit siker koronázza, és hogy a kórházban tapasztalható fejlődés tovább folytatódjon.

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!