Kultúra 2016. március 12. 09:30

„Fényesebb a láncnál a kard…”

Képgaléria
„Fényesebb a láncnál a kard…”
Szinte minden népnek van egy olyan költője, akinek nem csak a költészetét ismeri el a világ, hanem úgy tekintenek rá, mint az adott nép eszmei megtestesítőjére. Mi, magyarok rengeteg költő művészetével büszkélkedhetünk. A magyar költészet nagyjai közül pedig talán Petőfi Sándor az, akit a legjobban ismernek. Ha meghallják a nevét, rögtön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jut eszükbe, és az, hogy ízig-vérig magyar volt.

A forradalom évfordulójához közeledve, illő megemlékezni róla, költészetéről és a forradalom idején végzett tevékenységéről, hiszen élete nem csak az irodalomtörténetre tartozik, hanem nemzeti történelmünk része is. A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében „Fényesebb a láncnál a kard…” címmel tartott előadást Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgára.

Szerinte a mi 1848-49-es forradalmunk a világ legszebb poétás forradalma. Juhász István Ady Endre szavait választotta a megemlékezés mottójává: „Úgy kell őt szeretni, hogy fellángoljon tőle ismeretlen pora - s önmagunk megkorbácsolásával. Miként Simon, a remete tette, úgy kell felülni a Petőfi dicsőségének magas kőoszlopára s éhezve, ázva, csak az ő dicsőségét hirdetni.”

Az előadáson a 48 soros Nemzeti dalról és megírásának következményeiről is hallhatott a közönség. A megemlékezésen Szatmári Imre vezetésével a Palestrina Kamarakórus is közreműködött.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!