Helyi hírek 2014. április 25. 07:43 Forrás: MTI

A Kecskemét City Balett első táncszínházi produkcióját mutatja be

Első önálló táncszínházi produkciójával mutatkozik be az elmúlt évben alakult balett-tagozat pénteken Kecskeméten a Katona József Színház nagyszínpadán.

Barta Dóra, a kecskeméti színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett vezetője az MTI-nek elmondta: a tánctagozat előadása hangsúlyos pontja a kecskeméti színházi évadnak, mert először lépnek a közönség elé önálló produkcióval. A tánctagozat vezetője Vivaldi A négy évszak című művének egy átiratára koreografálta a darabot.

Az átiratot egy kortárs zeneszerző, Max Richter készítette el, aki egy nagyon különleges textúrát adott az egyébként nagyon izgalmas alap klasszikus műnek – fogalmazott a koreográfus.

Barta Dóra szavai szerint "egy nagyon gazdag spektrumú, mélységeiben és magasságaiban nagyon széles skálán mozgó zenei textúra", ami számára segítséget adott a darab érzelmi fonalának a gombolyításához.

Megfogalmazása szerint egy emberöltőn belül az embernek ugyanúgy évszakai vannak, mint ahogyan a természetnek, és ezek az évszakok a tavasz frissességétől kezdve a nyár extrémitásán, az életbölcs őszön keresztül a megnyugvó télig mind egy életszakasszal párosíthatóak - tette hozzá.

Barta Dóra kiemelte: a táncprodukcióval arra is próbált választ adni, hogy egy emberen belül a nagy változások, elfedések, kivirulások hogyan működhetnek.

A produkcióval két budapesti helyszínen is fellép a tánctagozat: az egyik bemutató a műfaj fellegvárában, a Nemzeti Táncszínházban lesz május 12-én, a másik a Nemzeti Színházban lesz május 25-én, ahol a kecskeméti színház előadásai között a tánctagozat is bemutatkozik.

A táncszínházi előadás a következő évadban bekerül a kecskeméti Katona József Színház bérletes előadásai közé.

Az egri születésű Barta Dóra Harangozó- és Imre Zoltán-díjas táncművész, érdemes művész, 2001 és 2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, mellette az Egri Fesztivál Balettet vezette, 2009-től a Badora Dance Company-t, 2009 és 2011 között pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát irányította. 2011 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2013 szeptembere óta a kecskeméti színház tánctagozatának a vezetője.

Kövessen minket a Facebookon is!