Gazdaság 2016. március 16. 11:40 Forrás: baon.hu - Miklay Jenő

A kertészek lassan melegedő tavaszt kívánnak

A kertészek lassan melegedő tavaszt kívánnak
Tartós napsütésnek, meg a szélnek örülnek, örülnének leginkább ez idő tájt a mezőgazdálkodók. Ilyen időjáráskor volna esélyük rá, hogy még idejében hozzá láthatnak a talajműveléshez, a hidegtűrő zöldségfélék vetéséhez.

A borsó, a hagymafélék, sárgarépa, petrezselyem magvainak március elején földben a helyük. Néhol azonban az őszi vetemények sorsa is bizonytalan. A sok éves átlagnál lényegesen több év elejei csapadék miatt elsősorban csak a belvízfogásra hajlamos területeken pusztulhat el az őszi vetemény a Homokhátságon, de a veszteség így is sok. A vizet áteresztő talajokon művelt szántókon, gyümölcsösökben nem okozott kárt az eső, kellő nedvesség-tartalékkal indul a növények vegetációja.

A kertészek lassan melegedő tavaszt kívánnak most. Hűvösebb időjárásban nem gyorsulnának fel a növények életfolyamatai. Idén főként a csonthéjasok 2-3 héttel hamarabb ébredeznek. Ilyenkor egy-egy erősen lehűlő mínusz 10-12 fokos éjszakákon - amire volt már példa - pusztulhatnak a gyümölcsfák rügyei, legfeljebb az alma bírná ki a fagyokat. Minden esetre a legtöbb gyümölcsféle állapotát vizsgálva bizakodóak a termesztők a várható termést illetően. Dr. Sipos Kálmán Zoltán kecskeméti kertészmérnök szerint azonban a gyümölcsösöket tavaly ért hősokk után és az eljövendő tavaszt illető rossz sejtelmek miatt óvatosan lehet prognózist mondani.

– A március elejei határszemlék tapasztalata Bács-Kiskun megyében az, hogy a gyümölcsfélékre semmi káros hatása nem volt a télnek. Amennyiben a kora tavasz sem hoz rájuk bajt, akkor elmondhatjuk: döntően a múlt évi körülmények határozzák meg az idei termést. Akkor összességében közepes és gyenge hozamok voltak jellemzőek. Az enyhe leterhelés után a következő évben bővebb hozamokra lehet számítani, de közben adódott egy igen káros tényező is: a szokatlan kánikulában főleg a kis gyökérzetű és a fiatal fák felélték erőtartalékaikat. Úgy tűnik, az idősebb csonthéjas ültetvényeket nem gyengítette meg túlságosan a júliusi, augusztusi hőség, megfelelően alakult rügyeik differenciálódása. Tavaly Városföld környékén láthattunk almafákat elaprósodott terméssel tömött ágakkal. Ott és ahol szintén elmaradt a termésritkítás, az almafák kevesebbet ígérnek - magyarázta a szakember.

Virágzáskor többet tudunk. Április elején a csonthéjasok a hónap vége felé az alma mutatja magát. A rügyek most azt mutatják, a növények többsége máris ébredezik. A kertészek tudják, minél előbb a virágzás, annál nagyobb a veszély is, a kései fagy elviheti akár az összes termést. A kora tavaszt sosem éli meg nyugodtan a gyümölcskertész.






 

Kövessen minket a Facebookon is!