Gazdaság 2016. március 16. 10:10 Forrás: hvg.hu

Az ENKSZ veszi meg a dél-alföldi áramszolgáltatót

Az ENKSZ veszi meg a dél-alföldi áramszolgáltatót
Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató, vagyis az állami rezsicég veszi meg a szegedi központtal működő Démászt - írta meg a hvg.hu.

Ahogyan azt február közepén megírta a hvg.hu, amikor a EDF Démász dolgozói érdekképviselethez köthetően kiszivárgott, hogy eladják a dél-alföldi szolgáltatót. Akkor még nem volt ismert, hogy a céget ki veszi meg, és erről a menedzsment az EDF Európai Üzemi Bizottság rendkívüli ülését követően ígért csak tájékoztatást.

A március 8-án lezajlott ülésen az EDF menedzsmentje a szegedi központú magyar cég érdekképviseletét arról tájékoztatta, hogy a potenciális vevő az ENKSZ, az eladásról szóló szerződés aláírására 2016 második negyedévében kerülhet sor. Az adásvételi szerződés tartalmaz szociális garanciákat is, amelyek a EDF menedzsmentje szerint azokat a negatív hatásokat ellensúlyozzák, amely a tulajdon átruházás során a dolgozókat érhetik.

Ezek a szociális garanciák a következők: A vevő egy éven keresztül vállalta - bizonyos jogszabályi korlátozásokkal - a bérek szinten tartását és a létszám megőrzését. Az EDF DÉMÁSZ érdekképviselete és az EDF Európai Üzemi Bizottsága az EDF menedzsmentje által megtárgyalt és elért szociális garanciákat nem tartja kielégítőnek. A tulajdon átruházás negatív szociális hatásainak kivédése érdekében az EDF DÉMÁSZ érdekképviselete, az EDF Európai Üzemi Bizottsága valamint a nemzetközi szakszervezeti szövetségek további lépésekről egyeztetnek - számolt be a hvg.hu.

Az EDF DÉMÁSZ adatai szerint 755 ezer ügyfelet lát el villamosenergiával, és 32 ezer kilométeres elosztóhálózatot üzemeltet. A cégcsoport 1995 óta működik Magyarországon. Évek óta nem csak Szegeden, a cég központjában szóbeszéd tárgya, hogy a franciák szívesen kivonulnának Magyarországról – feltéve, hogy megfelelő vevőt találnak.





 

Kövessen minket a Facebookon is!