Helyi hírek 2016. március 15. 13:30

Kárpát-medencei feladatok a XXI. századra

Kárpát-medencei feladatok a XXI. századra
Az 1996-ban alapított KÖZÉP-EURÓPA KLUB közhasznú szervezet konferenciát rendez a KÁRPÁT-MEDENCEI MUNKAKÖZÖSSÉG munkacsoportjával együttműködve március 18-án és 19-én „GYILKOS VAGY HUMÁNUS GAZDASÁGOT A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” címmel Kiskunfélegyházán, a polgármesteri hivatal dísztermében.

„Kárpát-medencei feladatok a XXI. századra” elnevezésű program keretében „A Kárpát-medence mint természeti és földrajzi egység” címmel 2001. október 12-13-14-én megkezdett, majd a 2006. november 17-18-án „A Kárpát-medence környezetbiztonsága”, 2009. május 15-16-án „Az Északkeleti-Kárpátok erdeinek szerepe az éghajlatváltozásban”, 2010. május 28-29-én „Kárpát-medence klímavédelme (Konferencia 1.” és a 2010. október 15-16-án „Kárpát-medence klímavédelme) Konferencia 2.” címmel megtartott konferenciák után, a rendezvénysorozat idén március 18-án és 19-én „Gyilkos vagy humánus gazdaságot a Kárpát-medencében” címmel folytatja munkáját Kiskunfélegyházán.

A konferencia célja az éghajlatváltozás a XXI. század egyik legnagyobb kihívása. A meteorológiai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy a Föld klímája melegedett az elmúlt másfél évszázadban. A 2007-ben közzétett IPCC jelentés szerint, többfokos globális melegedésre számíthatunk az évszázad végére. A becslések szerint a regionális melegedés értékei várhatóan számos térségben jelentős mértékben meghaladják majd a globális átlagot. A Kárpát-medence térsége is nagy klímaérzékenységű zónába tartozik.

A hazai és nemzetközi tudományos vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy az éghajlat-változásnak jelentős környezeti és gazdasági következményei lesznek, s meghatározó tényező lesz a társadalomban, az ember és a természet kölcsönhatásaiban egyaránt. A következő évtizedekben várhatóan mélyreható stratégiai kihívások elé állítja a világ államait. Mivel globális problémával állunk szemben, ezért a megfigyelése, elemzése és kezelése is csak világméretű összefogással valósítható meg. A hatékony cselekvési programok kidolgozásához és megvalósításához pedig elengedhetetlen a lokális és regionális együttműködés. Különösen érvényes ez Európa egyetlen tökéletes földrajzi- és egyik legkonkrétabban definiálható ökológiai egységére, a Kárpát-medencére.

A KÖZÉP-EURÓPA KLUB, amikor megkülönböztetett figyelemmel vizsgálja a Kárpát-medence 1920-ban politikai eszközökkel szétdarabolt, szétrombolt természeti és földrajzi egységének, gazdasági és kulturális harmóniájának helyreállítási lehetőségeit, kiemelt feladatként határozta meg a szubrégió éghajlatváltozás-hatásainak vizsgálatát és az alkalmazkodási stratégiák kidolgozását. A rendezvénysorozat, s ennek részeként a március 18-19-én , Kiskunfélegyházán „Gyilkos vagy humánus gazdaságot a Kárpát-medencében” címmel rendezendő tudományos tanácskozásnak is célja:

1., elősegíteni az érintett országok környezet- és klímabiztonság területén végzett kutatási eredményeinek megismerését, a korábban tapasztalt hatások összegyűjtését és összegzését, továbbá a kutatók közötti emberi kapcsolatok és szakmai együttműködések továbbépítését, erősítését,

2., fórumot biztosítani közös állásfoglalások és ajánlások kialakításához a globális és regionális éghajlatváltozás hatásai és lehetséges válaszai alapján, amelyek gyűjteménye a klímavédelemmel összefüggő döntések tudományos megalapozását fogják szolgálni, s mindezzel

3., hozzájárulni a Kárpát-medencei Környezet- és Klímabiztonsági Stratégia kidolgozásához, amelynek előkészítő konferenciáját november 18-19-én tartják, szintén Kiskunfélegyházán.

Ezek a célok és feladatok azonban csak intézményes rendszerben valósíthatók meg. A terv alapján a Kiskunfélegyházán, a 2014. és 2020. közötti uniós finanszírozású fejlesztési program keretében létesítendő Kárpát-medencei Környezet- és Klímabiztonsági Központ biztosítaná a tudományos kutatás feltételeit és a feladatok koordinálását. A program nagyságára való tekintettel, a nonprofit intézet csak a kutatóközpontok, egyetemi és főiskolai kutatóműhelyek támogatásával, és a velük való együttműködésével valósítható meg, és lehet sikeres. 

A konferencia a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával valósul meg.


A konferencia támogatói:

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Móra Ferenc Művelődési Központ, Móra Ferenc Gimnázium, Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium, Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Középiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiuma, Oázis Hotel.

A konferencia fővédnöke: Tőkés László, európai parlamenti képviselő

A konferencia védnöke: Dr. Papp Antal, tűzoltó ezredes, a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke.

A konferencia elnöke: Dr. Varga Zoltán DSc professor emeritus, ökológus (Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar)


P R O G R A M  

Március 18., péntek

8.00 - 9.00 Regisztráció

9.00 - 9.05 Köszöntő: Kelemen József, KÖZÉP-EURÓPA KLUB elnöke, a konferencia rendezője

9.05 - 9.10 Köszöntő: Csányi József, Kiskunfélegyháza Város polgármestere

9.10 - 9.40 Megnyitó: Tőkés László, európai parlamenti képviselő, a konferencia fővédnöke

9.40 - 10.10 A Kárpát-medence természeti értékei: egység, veszélyeztetettség, és a jövő kilátásai
Előadó: Dr. Varga Zoltán DSc professor emeritus, ökológus (Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Debrecen)

10.10 - 10.40 A 21. század várható éghajlata és gazdasági-társadalmi következményei a Kárpát-medencében Előadó: Dr. Borhidi Attila botanikus, ökológus, az MTA rendes tagja, professzor emeritus (Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Pécs)

10.40 - 11.10 Az éghajlatváltozás hatásai a vízgazdálkodásra a Kárpát-medencében
Előadó: Dr. Szalai Sándor éghajlatkutató, egyetemi docens (Szent István Egyetem, Környezettudományi Intézet, Gödöllő)

11.10 - 11.30 S Z Ü N E T - a Díszterem melletti teremben Dr. Visy Zsolt, DSc FSA professor emeritus megnyitja a „VERESPATAK múltja, jelene, jövője KÉPEKBEN” c. vándorkiállítást.

11.30 - 12.00 Gyilkos ’ARANYLÁZ’ a Kárpát-medencében
Előadó: Kelemen József elnök (KÖZÉP-EURÓPA KLUB, Kiskunfélegyháza)

12.00 - 12.30 A verespataki bányaterv kockázatai a kolontári vörösiszap-katasztrófa és a 2000. évi tiszai cianid szennyezés tükrében
Előadó: Dr. Papp Antal tű. ezredes, a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke, a konferencia védnöke (BM Országod Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Budapest)

12.30 - 13.00 Verespatak világörökségi értékei
Előadó: Dr. Visy Zsolt DSc FSA professor emeritus (Pécsi Tudományegyetem, BTK, Ókortörténeti és Régészeti Tanszék, Régészeti Szeminárium, Pécs)

13.00 - 14.00 EBÉD

14.00 - 14.30 A folyók és a felszín alatti vizek, a talaj és a levegő tisztaságát károsító potenciális veszélyforrások a Felső-Tisza vízgyűjtő területén - Időzítés nélküli ökobombák Kárpátalján
Előadó: Dr. Ruslan Mariychuk CSc egyetemi docens (Eperjesi Egyetem, Ökológiai Tanszék, Eperjes, Szlovákia)

14.30-15.00 A tiszai vízrendszer élővilágának veszélyeztetettsége a halak példáján Előadó: Dr. Antal László egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem TTK, Hidrobiológiai Tanszék), a Magyar Haltani Társaság titkára, Debrecen/

15.00 - 15.30 A Tisza hullámterének nehézfém szennyezettsége a Tisza Martonos-Becsi gát szakaszán, és azok felhalmozódása a kultúrnövényekben Előadó: Dr. Fehér Illés, tud. főmunkatárs (Egészségügyi Központ, Zenta, Szerbia)

15.30 - 16.00 S Z Ü N E T

16.00 - 16.30 Gazdaság és Társadalom – Környezet – Etika (A tudomány felelőssége és feladata a humánus gazdaság megteremtésében, a Kárpát-medencében)
Előadó: Dr. Matus János DSc professor emeritus (az MTA doktori disszertációja a nemzetközi kapcsolatok elmélete témaköréből készült), volt ENSZ diplomata

16.30 - 17.00 A történeti ökológia feladatai a humánus gazdaság megteremtésében, a Kárpát-medencében Előadó: Dr. Surányi Dezső, DSc agrobotanikus, történeti ökológus (NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Ceglédi Kutató Állomása, Cegléd)

17.00 - 18.00 Hozzászólások, kérdések és válaszok

Hozzászólásra jelentkeztek (10-10 percben):

1. Dr. Tarics Zoltán, a fizikai és matematikai tudományok kandidátusa: Radionuklidok és nehézfémek eloszlásának feltérképezése a Kárpátokban (Elektrofizikai Kutatóintézet, Ungvár, Ukrajna)

2. episzkóp Majnek Antal, az Ukrán Római Katolikus Egyház Ökológiai Szervezetének elnöke: Az Egyházi inspirálás a Felső-Tisza vidék megóvására (Ungvár, Ukrajna)

3. Dr. Oleksandr Bokotey PhD, az ökológ-religiai stúdió szervezet igazgatója: Együttműködési lehetőségek az ukrajnai és magyarországi keresztény ökológiai szervezetek között, az Északkeleti-Kárpátok természeti környezetének megóvása érdekében (Ungvár, Ukrajna)

Összefoglaló: Dr. Varga Zoltán DSc professor emeritus, ökológus a konferencia elnöke

18.00 - 19.00 V A C S O R A


Március 19., szombat

9.00 - 12.00 Konferencia zárás

ÁLLÁSFOGLALÁS és AJÁNLÁSOK tervezet előterjesztése, vitája, elfogadása
Előterjesztő: Dr. Varga Zoltán DSc professor emeritus, ökológus, a konferencia elnöke

12.00 - 13.00 EBÉD 

13.00 - 15.00 Városnézés - Ismerkedés Kiskunfélegyháza történelmi és kulturális értékeivel
Vezeti: Mészáros Márta igazgató (Kiskun Múzeum, Kiskunfélegyháza)







 

Kövessen minket a Facebookon is!